Press "Enter" to skip to content

16 mai 1954: Cum l-au ucis comuniștii pe Monseniorul Vladimir Ghika, nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei

Monseniorul Vladimir Ghika (născut pe 25 decembrie 1873 la Constantinopol/astăzi Istambul-Turcia, decedat pe 16 mai 1954 la Jilava) a fost un preot și diplomat român de origine nobilă, acuzat de „înaltă trădare” de către regimul comunist și închis la Jilava, unde a murit în urma tratamentului inuman aplicat.

Vladimir Ghika s-a născut la Constantinopol (Istanbulul de astăzi), fiind nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă. A fost botezat ortodox și a început școala în 1878 în Franța, la Toulouse. A urmat cursuri de medicină, botanică, artă, litere, filozofie, istorie și drept. La Roma, a studiat la Facultatea de Filosofie-Teologie a dominicanilor, unde în 1902 a făcut profesiunea de credință catolică, spre surprinderea mamei sale.

Deși își dorea să devină preot sau călugăr, Papa Pius al X-lea l-a sfătuit să se dedice apostolatului ca laic, devenind astfel unul din pionierii apostolatului laical. Întors în România, a deschis primul dispensar gratuit „Bethleem Mariae“ la București și a fondat spitalul și sanatoriul „Sf. Vincenţiu de Paul“, primul spital gratuit din România și prima ambulanță.

În timpul războiului balcanic din 1913, Vladimir Ghika s-a dedicat îngrijirii bolnavilor de holeră. În timpul Primului Război Mondial, a desfășurat misiuni diplomatice și umanitare. A fost sfințit preot pe 7 octombrie 1923 la Paris de către Cardinalul Dubois.

HTML Image as link
Qries

După întoarcerea în România în 1939, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Vladimir Ghika a continuat să ajute săracii și bolnavii. După instaurarea regimului comunist, a fost arestat pe 18 noiembrie 1952, acuzat de spionaj în favoarea Vaticanului și puterilor imperialiste. A fost supus unor torturi extreme și condamnat la trei ani de temniță grea pe 24 octombrie 1953, fiind încarcerat la Jilava.

A murit la 16 mai 1954, în urma suferințelor îndurate, oficial cauza decesului fiind „debilitate senilă“. A fost înmormântat inițial în cimitirul de la Jilava, iar în 1968 rămășițele sale au fost mutate în Cimitirul Bellu Ortodox din București.

Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat de Papa Francisc, fiind recunoscut ca martir al credinței.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries