Press "Enter" to skip to content

Badea Cârţan, „ţăranul-cărturar” care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania

În paginile istoriei românești, numeroși eroi și personalități se evidențiază prin curaj, mândrie și determinare. Unul dintre aceștia, poate mai puțin cunoscut publicului larg, dar cu o poveste de viață fascinantă, este Badea Cârțan.

Născut în 1849 în comuna Cârțișoara, județul Sibiu, Gheorghe Cârțan a crescut în mijlocul naturii, fiind măcinat de dorul de libertate și cunoaștere. Și-a petrecut tinerețea în Carpații Meridionali, unde și-a câștigat porecla de „Badea”, adică „bătrânul”, datorită înțelepciunii sale.

Într-o vreme în care românii din Transilvania aparțineau Imperiului Austro-Ungar și nu se bucurau de drepturi, Badea Cârțan a folosit cea mai eficientă armă, cartea. Badea Cârțan, care a îndrăgit cu patimă cartea, cartea românească și cartea de istorie. Timp de peste 30 de ani a trecut de mai multe ori munții, din porunca inimii, aducând din Vechiul Regat în Transilvania, în traistă, sute de cărți românești.

Ajuns de mai multe ori la București, el a cunoscut mai mulți oameni de cultură, de la care a învățat istoria românilor și mai ales ideea romanității poporului român. Dorind să vadă cu propriii săi ochi momentele care erau mărturii ale istoriei poporului român, Badea Cârțan s-a hotărât să plece pe jos la Roma. În ianuarie 1896 a mers pe jos 20 de zile până la Viena și 23 de zile, apoi până la Roma. Ajuns acolo, Badea Cârțan s-a dus mai întâi la Columna lui Traian

După o călătorie anevoioasă, Badea Cârțan a ajuns la Roma. Aici, a avut ocazia să viziteze mormântul lui Mihai Eminescu, să depună un buchet de flori și să recite poezii din lucrările sale. De asemenea, a donat cărți Bibliotecii Vaticane, demonstrând mândria sa pentru cultura română.

Badea Cârțan nu a fost doar un om care a mers pe jos până la Roma. El reprezintă spiritul tenace al românilor, dorința de a promova cultura și tradițiile românești în lume. A fost un patriot care și-a dedicat viața pentru a răspândi valorile țării sale și pentru a inspira pe ceilalți cu povestea sa.

Chiar dacă astăzi nu este la fel de cunoscut ca alte personalități istorice românești, Badea Cârțan rămâne un exemplu de curaj, determinare și dragoste pentru țară și cultură. Prin acțiunile sale, el a transmis un mesaj puternic despre importanța culturii și identității naționale, un mesaj care rămâne relevant și în zilele noastre.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries