Press "Enter" to skip to content

29 decembrie 1933: Asasinarea premierului Ion Gheorghe Duca. A fost ucis pe peronul gării din Sinaia, ca răzbunare

CALENDAR ISTORIC: 29 decembrie

1843: S-a născut Carmen Sylva, poetă și regina Elisabeta a României, soția regelui Carol I al României (d.1916)

Elisabeta a României, pseudonim literar Carmen Sylva (lat. „cântecul pădurii”), nume complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied; n. 29 decembrie 1843, Neuwied, din Ducatul Nassau — d. 18 februarie/2 martie 1916, București, din Vechiul Regat) a fost doamna, apoi regina României în timpul domniei soțului ei, Carol I al României. Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare.

Elisabeta era fiica lui Hermann, principe de Wied, un ministat german absorbit de Ducatul Nassau. În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României, în urma recunoașterii țării drept regat atât de Poarta Otomană, cât și de marile Puteri Europene după Războiul de Independență a României de la 1877.

1870: S-a născut Ioan A. Bassarabescu, scriitor român (d. 1952). Cel de-al șaselea fiu al căpitanului Alexandru Bassarabescu (1818-1893), coleg de liceu la Sfântu Sava cu Nicolae Bălcescu și Ion Ghica. Acesta a fost principalul funcționar al Magistratului, apoi al Primăriei – până în vremea Războiului de Independență (1877). Inițial, a avut rangul de pitar. A participat activ la evenimentele de la 1848, în funcția de secretar al Magistratului din reședința județului Vlașca. Mama se numea Elisabeta-Eliza, născută Starostescu. Lui Ioan A.Bassarabescu i s-a luat statutul de membru al Academiei de către regimul comunist din România, în 1948.

1892: Are loc, la Castelul Sigmaringen, din Germania, căsătoria dintre Principele moștenitor Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen cu Principesa Maria de Edinburgh

1910: Demisia Guvernului liberal condus de Ion I. C. Brătianu (datorită activității legislative și necesității de reorganizare a partidului); se formează un guvern conservator, în frunte cu P.P. Carp, care promovează o susținută și eficientă inițiativă.

1933: A încetat din viață Ion G.Duca, prim-ministru al României (n. 1879). A fost un om politic liberal român. A fost inițiat în francmasonerie, când se afla la studii în Franța. A deținut funcțiile de ministru al educației (1914-1918), ministru al agriculturii (1919-1920), ministru al afacerilor externe (1922-1926), ministru al afacerilor interne (1927-1928), și cel de-al 35-lea prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie 1933, la această ultima dată fiind asasinat de așa-numiții Nicadori din cauza eforturilor sale de a stăvili Mișcarea Legionară.

Din păcate Ion Gheorghe Duca sfârșește prin a cădea victima unor acțiuni interesate concentrate, pe peronul gării Sinaia, în seara zilei de 29 decembrie 1933.

Doliul a fost național, iar mormântul – din propria-i porunca testamentară – străjuiește interiorul bisericii din Ursani (Vîlcea), nu departe de pitoreasca-i Culă de la Măldărești.

I.G.Duca a avut o carieră politică fulgerătoare, dar cu totul meritoasăː deputat la vârsta de 28 de ani, ministru la 35, președinte al Partidului Național Liberal la 51 de ani și prim-ministru la 54 de ani. Sfetnicul iubit al lui I.I.C. Brătianu a fost un om politic de mare capacitate intelectuală și de înaltă integritate morală.

În ultimul său discurs public – la 19 decembrie 1933 – și-a precizat cu toată limpezimea marile comandamente ale guvernării abia începuteː ideea de ordine, ideea de progres democratic.

,,Moartea lui I.G.Duca – releva Tudor Arghezi la 14 ianuarie 1934 -omul cu mâinile delicate și pure și cu melancolia intimidată blajin a privirii, cinstit până la uitarea de sine, până la sărăcie și până la mizeria deghizată, să fie acum pentru intelectualitate un prilej de meditație și sinceritate, zadarnic râvnită în urma unui număr de 800 000 de alți morți ale căror giulgii au rămas neprimite”.

1937: A încetat din viață Constantin Miculescu, fizician român (n. 1863). A fost un fizician român a avut rezultate notabile în termodinamică și optică. Principala sa contribuție la domeniul fizicii poate fi regăsită chiar în lucrarea sa de doctorat, unde a prezentat o determinare precisă a echivalentului mecanic al caloriei.

1970: Conducerea Partidului Comunist Român a aprobat deshumarea osemintelor lui Iuliu Maniu, aflate în incinta penitenciarului Sighet, și reînhumarea lor în satul Bădăcin, județul Sălaj. De asemenea, a fost aprobată deshumarea osemintelor lui Ion Mihalache aflate în incinta penitenciarului Râmnicu-Sărat și reînhumarea lor în comuna Topoloveni, județul Argeș.

1989: Are loc prima ședință a guvernului provizoriu condus de Petre Roman, primul guvern al României de după căderea comunismului.

sursa/preluare: wikipedia.org

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries