Press "Enter" to skip to content

7 mai 1999: Papa Ioan Paul al II-lea vizita Bucureștiul, fiind pentru prima dată de la Marea Schismă când un lider al Bisericii Catolice vizitează o țară ortodoxă

Pe 7 mai 1999, Bucureștiul l-a primit pe Papa Ioan Paul al II-lea, marcând prima vizită a unui lider al Bisericii Catolice într-o țară predominant ortodoxă de la Marea Schismă. Patriarhul Teoctist al României și președintele Emil Constantinescu au fost gazdele înaltei vizite. Suveranul Pontif a declarat că scopul vizitei sale este acela de a fi „un pelerin al păcii” și al înțelegerii între națiuni și urmașii lui Hristos.

Într-un discurs emoționant ținut la Palatul Cotroceni, Papa Ioan Paul al II-lea a îndemnat la gesturi concrete de dialog și primire reciprocă, subliniind că „iubirea fraternă în Cristos nu este doar o vorbă în vână, ci o componentă esențială a vieții creștine și a Bisericii”, conform descopera.ro.

Considerat un simbol al moralității și dragostei creștine, Papa Ioan Paul al II-lea, admirat pentru charisma și fervoarea sa religioasă, a avut un rol semnificativ în prăbușirea comunismului și a fost numit „atletul lui Dumnezeu” pentru călătoriile sale extinse pe toate continentele.

În timpul celor aproape 27 de ani de pontificat, Papa Ioan Paul al II-lea a menținut Biserica Catolică în prim-planul atenției publice, consolidând încrederea credincioșilor. Născut în 1920 și devenit orfan de mamă la vârsta de nouă ani, Papa Ioan Paul al II-lea și-a dedicat viața Fecioarei Maria, văzând în ea un model de mamă și soție.

Totodată, Papa Ioan Paul al II-lea a supraviețuit unui atentat grav în mai 1981, când a fost împușcat în Piața San Pietro, în timp ce ținea în brațe o fetiță pe care ulterior a încredințat-o părinților ei.

La două decenii de la acea vizită memorabilă în România, Papa Francisc a continuat tradiția, efectuând și el o vizită istorică în țara noastră în mai 2019.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries