Press "Enter" to skip to content

7 mai 1999: Papa Ioan Paul al II-lea vizita Bucureștiul, fiind pentru prima dată de la Marea Schismă când un lider al Bisericii Catolice vizitează o țară ortodoxă

HTML Image as link
Qries

Pe 7 mai 1999, Bucureștiul l-a primit pe Papa Ioan Paul al II-lea, marcând prima vizită a unui lider al Bisericii Catolice într-o țară predominant ortodoxă de la Marea Schismă. Patriarhul Teoctist al României și președintele Emil Constantinescu au fost gazdele înaltei vizite. Suveranul Pontif a declarat că scopul vizitei sale este acela de a fi „un pelerin al păcii” și al înțelegerii între națiuni și urmașii lui Hristos.

Într-un discurs emoționant ținut la Palatul Cotroceni, Papa Ioan Paul al II-lea a îndemnat la gesturi concrete de dialog și primire reciprocă, subliniind că „iubirea fraternă în Cristos nu este doar o vorbă în vână, ci o componentă esențială a vieții creștine și a Bisericii”, conform descopera.ro.

Considerat un simbol al moralității și dragostei creștine, Papa Ioan Paul al II-lea, admirat pentru charisma și fervoarea sa religioasă, a avut un rol semnificativ în prăbușirea comunismului și a fost numit „atletul lui Dumnezeu” pentru călătoriile sale extinse pe toate continentele.

HTML Image as link
Qries

În timpul celor aproape 27 de ani de pontificat, Papa Ioan Paul al II-lea a menținut Biserica Catolică în prim-planul atenției publice, consolidând încrederea credincioșilor. Născut în 1920 și devenit orfan de mamă la vârsta de nouă ani, Papa Ioan Paul al II-lea și-a dedicat viața Fecioarei Maria, văzând în ea un model de mamă și soție.

Totodată, Papa Ioan Paul al II-lea a supraviețuit unui atentat grav în mai 1981, când a fost împușcat în Piața San Pietro, în timp ce ținea în brațe o fetiță pe care ulterior a încredințat-o părinților ei.

La două decenii de la acea vizită memorabilă în România, Papa Francisc a continuat tradiția, efectuând și el o vizită istorică în țara noastră în mai 2019.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries