Press "Enter" to skip to content

Kelemen Hunor nu renunţă la autonomia Ţinutului Secuiesc. „Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta!”

Kelemen Hunor susţine că autonomia Ţinutului Secuiesc nu va avea drept consecință secesiunea acestei regiuni de restul țării, ci este vorba doar de transferul puterii de decizie la nivel local.

„Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”, a declarat Kelemen Hunor la Antena 3.

Liderul UDMR a subliniat că este nevoie de o discuție serioasă, argumentată despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie. Kelemen Hunor a arătat că autonomia înseamnă subsidiaritate şi aducerea deciziilor la nivelul comunităţii, nu secesionism.

„Da, există această sensibilitate, zic eu absolut fără nicio bază, dar o înţeleg, da, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării. Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică, asta este ceva în plus faţă de Oltenia, faţă de Moldova, faţă de Muntenia: o competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale”, a mai spus vicepremierul României, Kelemen Hunor, legat de autonomia Ţinutului Secuiesc.

Comments are closed.