Nepăsarea statului a falimentat Steaua Română Câmpina, prima rafinărie românească și cea mai longevivă din Europa.

Falimentul rafinăriei Steaua Română Câmpina

Rafinăria “Steaua Română” din Câmpina. Un colos care mai bine de 100 de ani a rafinat petrol fără oprire. Un loc unde, în iulie 2010, s-a pus lacat pe poartă. A fost ziua în care ultimii salariaţi, 334 la număr, primeau notificare de concediere colectivă. Rafinăria din Câmpina, cea mai veche din ţară, îşi închidea porţile. Ceea ce nu au reuşit bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a reuşit statul român: să pună pe butuci o instituţie cu tradiţie şi un reper din punct de vedere economic.Dacă în 1990, la “Steaua Română” lucrau 1200 de angajaţi, acum au mai rămas doar 50, cu tot cu paznici. Rafinăria din Câmpina, ca mulţi alţi coloşi de gen din ţară, este în insolvenţă de doi ani  şi mai produce cât să rămână pe linia de plutire, doar combustibil pentru centrale termice, iar viitorul nu se mai întrevede.

Declinul a început în 2008, în debutul perioadei de criză economică. Atunci a fost întreruptă aprovizionarea cu ţiţei, o lovitură grea pentru societate, pentru ca, la începutul lui 2009, Petrom să sisteze complet alimentarea cu materie primă, în februarie fiind reziliat contractul de vânzare – cumpărare între cele două părţi. Au existat proteste ale muncitorilor care au pichetat la acea vreme sediul Guvernului,a existat lobby-ului făcut de o parte din parlamentarii prahoveni pe lângă cei care puteau rezolva financiar această criză În ciuda acestor eforturi, Steaua Română a fost obligată să îşi dea afară oamenii în urma unei concedieri colective. 

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Bucureşti a dispus, la termenul din data de 8 februarie, intrarea în faliment şi dizolvarea societăţii debitoare SC Rafinăria Steaua Română SA, decizia putând fi atacată cu recurs în termen de şapte zile de la comunicare.

surse: republikanews.ro / stirileproprahova.ro