Press "Enter" to skip to content

10 octombrie 1916: S-a născut Ion I. Câmpineanu, primul Guvernator al Băncii Naționale

Ion I. Câmpineanu, născut la 10 octombrie 1841 în București, provine dintr-o familie de boieri cu convingeri progresiste. Tatăl său a fost participant la Revoluția de la 1848, o perioadă cheie în istoria României. După absolvirea facultății de drept în Paris, Câmpineanu s-a întors în România unde s-a căsătorit și a avut patru copii.

A fost o figură proeminentă în Partidul Național Liberal, având rolul său pe lista fondatorilor partidului. În viața sa politică, Câmpineanu a îndeplinit mai multe funcții importante, fiind ministru în diverse departamente și primar al Bucureștiului.

Unul dintre cele mai notabile roluri ale sale a fost ca primul guvernator al Băncii Naționale a României. În această poziție, a contribuit semnificativ la organizarea și funcționarea băncii, stabilind relații cu alte bănci străine și punând bazele construcției palatului B.N.R.

Ion I. Câmpineanu a avut o viață scurtă, murind la 47 de ani, dar impactul său asupra instituțiilor și politicii românești rămâne incontestabil. A fost comemorat pentru contribuția sa semnificativă la fondarea și organizarea Băncii Naționale, fiind considerat un conducător inteligent și devotat.

HTML Image as link
Qries

Câmpineanu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București, marcând sfârșitul unei vieți dedicate serviciului public și contribuției la formarea națiunii române.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries