Press "Enter" to skip to content

Hora Reghin, povestea extraordinară a celui mai mare producător de instrumente muzicale din Europa

Situată în inima României, Fabrica de Instrumente Muzicale de la Reghin s-a afirmat de-a lungul anilor ca o forță dominantă în industria muzicală. Construită în 1951 în timpul regimului comunist, aceasta a înflorit și s-a extins remarcabil după Revoluție, transformându-se în cel mai mare producător european de instrumente muzicale din lemn.

Înființată în anii tumultuoși ai comunismului, fabrica a trecut prin schimbări semnificative după Revoluție, când a fost privatizată, cu majoritatea acțiunilor preluate de către angajați. Cu trecerea timpului, și în contextul divizării sau restrângerii activității altor companii prestigioase din Europa, Reghin a reușit să își consolideze poziția dominantă pe continent.

Astăzi, produsele acestei fabrici sunt nu doar recunoscute, ci și foarte apreciate la nivel global, cu 90% din producție exportată în întreaga lume.

Anual, în august, Reghin devine gazda unui eveniment remarcabil: cei mai talentați constructori de viori din țară și din străinătate vin aici pentru a se întrece. Istoria fabricii este, de asemenea, una de creștere continuă. Dacă în 1970 se produceau 40.000 de instrumente muzicale, până în 1982 capacitatea s-a dublat, iar în prezent se situează între 100.000 și 120.000 de instrumente anual.

În 2015, fabrica nu doar că a consolidat poziția de lider european, dar a devenit și principalul furnizor european de naiuri, cu o producție lunară impresionantă de aproximativ 250 de bucăți. Diversitatea de esențe de lemn folosite pentru confecționarea naiurilor evidențiază adaptabilitatea și inovația fabricii, cel mai scump dintre ele fiind confecționat din abanos, având un preț de peste 1.000 de euro.

În plus, portofoliul Reghin nu se limitează doar la viori și naiuri. Fabrica produce peste 200 de tipuri de instrumente muzicale și 300 de tipuri de accesorii.

De la înființarea sa în 1951 și până în prezent, Fabrica de Instrumente Muzicale de la Reghin reprezintă un simbol al excelenței în producția de instrumente muzicale din lemn, consolidându-și poziția de lider în Europa și având o prezență semnificativă la nivel mondial.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries