Press "Enter" to skip to content

24 aprilie 1870 / S-a pus piatra de temelie a Capelei Elisabeta Doamna din București.

Capela Sfânta Elisabeta a fost ctitorită de regina Elisabeta care a așezat piatra temelie în ziua de 24 aprilie 1870, în incinta „Azilului de copii orfani Elena Doamna” ridicat de Elena Cuza în baza documentului semnat în data de 18 iulie 1862 de soțul său, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Capela a fost sfințită în anul 1875.

Proiectul capelei cu plan pătrat și turlă pe naos a fost realizat ca o combinație eclectică de neoclasicism cu influențe bizantine și romantice de arhitecții Carol Benesch și Hoffman, aceiași care au întocmit și planurile azilului. Deoarece aceștia au preluat și elemente inspirate din Bazilica Sfântul Petru din Roma, aflată în Vatican.

HTML Image as link
Qries

Catapeteasma și stranele au fost sculptate de Karl Storck. Pictura interioară a fost realizată de către pictorul Gheorghe Tattarescu, în ulei și tempera.

Capela, aflată în curtea din interiorul Facultății de Psihologie și Științele Educației din București, în imediata apropiere de Palatul Cotroceni, servește din 23 februarie 2010 ca paraclis universitar pentru pastorația studenților cazați în căminele studențești Leu și Panduri. 

Lângă capelă se află Monumentul Anei Davila.

sursa foto: bucurestiulmeudrag.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries