Press "Enter" to skip to content

26 aprilie 1920 / Emil Racoviță înființează la Cluj primul Institut de Speologie din lume.

Institutul de Speologie „Emil Racoviță” este o instituție de cercetare aflată sub egida Academiei Române. A fost înființat printr-o lege specială, promulgată pe 26 aprilie 1920, fiind inițial parte din Facultatea de Științe din Cluj. Primul său director a fost Emil Racoviță, până la moartea acestuia în 1947.

HTML Image as link
Qries

Între 1920 și 1956 institutul a functionat în Cluj (cu excepția perioadei 1940-1945 când Universitatea a fost refugiată la Sibiu), fiind apoi mutat la București. După 1931 a intrat în declin datorită reducerii fondurilor pentru cercetare de către guvernul Nicolae Iorga. Primul director după mutarea la București a fost Constantin Motaș. În 1960 Institutul a intrat sub egida Academiei și a primit numele „Emil Racoviță”.

În anul 1959 au fost construite Stațiunea de Cercetări Speologice și Laboratorul Subteran de la Cloșani, Gorj. Stațiunea este situată în imediata apropiere a peșterii omonime și este folosită pentru studii de mineralogie și biospeologie.

Din anul 1962, Institutul publică anual revista Travaux de L’Institut de Spéologie „Emile Racovitza” (prescurtat SpeoTravaux).

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries