Press "Enter" to skip to content

26 aprilie 1920 / Emil Racoviță înființează la Cluj primul Institut de Speologie din lume.

Institutul de Speologie „Emil Racoviță” este o instituție de cercetare aflată sub egida Academiei Române. A fost înființat printr-o lege specială, promulgată pe 26 aprilie 1920, fiind inițial parte din Facultatea de Științe din Cluj. Primul său director a fost Emil Racoviță, până la moartea acestuia în 1947.

Între 1920 și 1956 institutul a functionat în Cluj (cu excepția perioadei 1940-1945 când Universitatea a fost refugiată la Sibiu), fiind apoi mutat la București. După 1931 a intrat în declin datorită reducerii fondurilor pentru cercetare de către guvernul Nicolae Iorga. Primul director după mutarea la București a fost Constantin Motaș. În 1960 Institutul a intrat sub egida Academiei și a primit numele „Emil Racoviță”.

În anul 1959 au fost construite Stațiunea de Cercetări Speologice și Laboratorul Subteran de la Cloșani, Gorj. Stațiunea este situată în imediata apropiere a peșterii omonime și este folosită pentru studii de mineralogie și biospeologie.

Din anul 1962, Institutul publică anual revista Travaux de L’Institut de Spéologie „Emile Racovitza” (prescurtat SpeoTravaux).

Comments are closed.