Press "Enter" to skip to content

28 mai 1963: A încetat din viață Ion Agârbiceanu, un geniu nuvelistic, prozator de excepție al timpurilor sale.

Născut pe 12 septembrie 1882, este al doilea dintre cei opt copii ai familiei lui Nicolae şi a Anei Agârbiceanu. În 1889, Agârbiceanu începe şcoala în satul natal, iar din 1892 a urmat studiile la Blaj. Pe cele superioare le-a făcut la Facultatea de Teologie din Budapesta, urmând ca din 1901 să colaboreze cu revista „Tribuna” din Sibiu.

Ion Agârbiceanu a fost una dintre cele mai proeminente figuri publice din România. El a fost, pe rând, preot greco-catolic într-un sat de munte, preot militar în timpul Primului Război Mondial, inclusiv în Rusia, protopop al Clujului și canonic al Eparhiei Române Unite cu Roma de Cluj-Gherla. Însă a fost și parlamentar în mai multe rânduri, iar într-unul dintre mandate a ajuns și vicepreședinte al Senatului.

De asemenea, Ion Agârbiceanu a fost ales membru al Academiei Române și a condus două dintre cele mai prestigioase ziare din Cluj: Patria și Tribuna, ambele apropiate de Partidul Național Român, care a devenit din 1926 Partidul Național Țărănesc condus de Iuliu Maniu. A fost și președinte al Sindicatului presei românești din Ardeal și Banat.

Omul nu e cum s-arată, ci cum simte.”  Ion Agârbiceanu

citiți mai mult pe: www.rfi.ro, editiadedimineata.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries