Press "Enter" to skip to content

4 iunie 1920: Ziua în care s-a semnat Tratatul de la Trianon. Ungaria a recunoscut unirea Ardealului cu România 

Calendar istoric: 4 IUNIE

105: Împăratul Traian părăsește Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor (105-106). Al Doilea Război Daco-Roman a fost un conflict militar desfășurat între anii 105 și 106, după ce regele dac Decebal a încălcat tratatul de pace încheiat după Primul Război Daco-Roman. Traian, ca urmare a încălcării prevederilor tratatului, a pornit războiul cu intenția cuceririi complete a Daciei.

La sfârșitul războiului, romanii au ocupat o parte din Dacia și au transformat-o în provincie de rang imperial, fiind condusă în numele împăratului de către un guvernator (legatus Augusti). Câștigarea acestei bătălii și supunerea triburilor dacice l-au îndreptățit pe Traian să își ia și titlul de Dacicus.

Principalul izvor istoric, care amintește despre războaiele dintre romani și triburile dacice, este monumentul cunoscut sub denumirea de Columna lui Traian, care fusese amplasată în Forum Traiani din Roma.

1893: S-a născut Armand Călinescu, a fost un jurist, filosof, om politic și ministru român. A fost, de asemenea, cel de-al 39-lea prim-ministru al României în perioada 7 martie 1939 până la asasinarea sa din 21 septembrie 1939.

1920: Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Recunoașterea pe plan internațional a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România (a intrat în vigoare la 26 iulie 1921).

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul venea să oficializeze de fapt un lucru deja împlinit de români, dar care încă nu era recunoscut de Ungaria. Cu un an înainte statul vecin atacase de două ori armatele române staționate în Munții Apuseni în încercarea de a recuceri Ardealul.

Al doilea atac s-a terminat dramatic pentru unguri, armatele române ajung până la Budapesta și înlăturând regimul comunist al lui Bella Kun. După aceste evenimente în ianuarie 1920 marile puteri, SUA, Anglia, Franța și Italia, înființează o comisie care să stabilească pentru totdeauna granițele noului stat Ungar.

1925: A încetat din viață Gheorghe Dima. A fost un compozitor, dirijor și pedagog român, membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.

1992: Sfințirea crucii de marmură și a monumentului ridicat în memoria Mareșalului Ion Antonescu, în apropiere de Jilava, pe locul unde a fost executat, la 1 iunie 1946.

surse: ro.wikipedia.org, evz.ro

Comments are closed.