Press "Enter" to skip to content

5 iunie 1871: S-a născut Nicolae Iorga, spiritul neobosit al istoriei şi culturii noastre

Calendar istoric: 5 IUNIE

1859: S-a născut Constantin I. Nottara, actor, director de scenă, profesor român, a fost una dintre personalitățile cele mai de seamă ale teatrului românesc, tatăl compozitorului Constantin C. Nottara.

HTML Image as link
Qries

1871: S-a născut Nicolae Iorga, istoric, scriitor, publicist și om politic român. A fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, cel de-al 34-lea prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

1935: Corneliu Zelea Codreanu înființează Partidul Totul pentru Țară, expresia politică a Mișcării Legionare. Totul pentru Țară a fost partidul legionar, constituit în urma dizolvării Gărzii de Fier (1933) și format din elementele organizației dizolvate. L-a avut ca președinte pe generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi pe inginerul Gheorghe Clime. De fapt, conducătorul era Corneliu Zelea Codreanu. La alegerile din decembrie 1937, partidul a obținut 66 de mandate din 387.

1937: Lucian Blaga a rostit discursul de recepție la Academia Română intitulat „Elogiul satului românesc”.

1970: Prima expoziție retrospectivă a lui Constantin Brâncuși, în Europa, la Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România.

1973: Ilie Năstase a câștigat turneul de tenis de la Roland Garros.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries