Press "Enter" to skip to content

Se împlinesc 138 de ani de la nașterea marelui actor Tony Bulandra

Timp de 40 de ani, de la debutul său pe scena Teatrului Național din București, în 1902, și până la moarte, Tony Bulandra a fost considerat un actor magistral. Zeci de roluri îi definesc și capacitatea de a fi mereu altul.

În cartea sa „Amintiri, amintri…”, actrița Lucia Sturdza Bulandra nota: „Am stat uneori în sală în timp ce juca şi m-am simţit fermecată de sonoritatea vocii sale, de dicţiunea perfectă, de uşurinţa debitului, de lipsa de artificialitate şi de trăirea intensă a stărilor sufleteşti întru totul adaptate vîrstei personajului sau mediului în care se petrecea acţiunea.

Am urmărit armonizarea gesturilor şi atitudinilor sale cu caracterul personajelor reprezentative ale atîtor timpuri: într-un fel gesticula în Cidul şi altfel în Karl Heinz. S-ar părea ciudat că trebuia să asist la repetiţii şi spectacole pentru a putea să înregistrez mai bine diferitele aspecte şi amănunte ale interpretărilor atît de variate pe care le-a realizat Tony Bulandra.

Şi totuşi, e adevărat; acasă, Tony nu-şi învăţa rolurile cu voce tare. Noi discutam împreună conţinutul textelor, analizam caracterele diferitelor personaje ale piesei, mai întîi pe fiecare în parte, apoi în interdependenţa lor. Stabileam punerea în scenă“, scria Lucia Sturdza Bulandra.

Sursă: ziarulmetropolis.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries