Press "Enter" to skip to content

7 martie 1441: Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei

CALENDAR ISTORIC: 7 MARTIE

1395: Mircea cel Bătrân și regele Sigismund de Luxemburg au încheiat la Brașov un tratat de cooperare militară antiotomană.

1441: Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei. El deținea această funcție pe lângă cea de comite al Timișoarei și de ban al Severinului (1441-1456).

Iancu s-a născut în 1407, dintr-o familie românească de cnezi hunedoreni, înnobilaţi pentru servicii aduse Coroanei maghiare.

A fost voievod al Transilvaniei (1441-1446, 1448), guvernator al Ungariei în timpul minoratului lui Ladislau V Postumul (1446-1453) şi căpitan suprem al Ungariei şi Transilvaniei (1453-1456).

Ioan de Hunedoara a fost un mare aristocrat al regatului Ungariei, care își avea domeniul feudal la Hunedoara. A devenit ulterior ban al Severinului, comite de Timișoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei. Era unul dintre cei mai bogați nobili ai Europei timpului său.

1471: Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș, a atacat Moldova, dar Ștefan cel Mare l-a învins la Soci, lângă Bacău. Domnul muntean, supus turcilor, a izbutit să scape fugind.

1939: În România începe guvernarea Armand Călinescu (7 martie-21 septembrie 1939).

1942: A încetat din viață Nina Arbore, pictor, grafician român (n. 1889).

A fost o pictoriță și graficiană română, fiica lui Zamfir Ralli-Arbore și sora Ecaterinei Arbore. A făcut studii de specialitate la Paris în atelierul-școala al lui Henri Matisse, ultima promoție.

Artista este foarte cunoscută și datorită gravurilor cu tematică socială și a desenelor sale foarte expresive cu care a ilustrat în perioada interbelică revistele „Adevărul literar și artistic” și „Cuvântul liber”. De asemenea multe dintre desenele sale au apărut și în revista „România muncitoare” precum și în alte publicații periodice.

sursa/preluare: wikipedia.org

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries