Press "Enter" to skip to content

30 mai 1840: S-a născut căpitanul Valter Mărăcineanu, unul dintre eroii Războiului de Independență

HTML Image as link
Qries

Calendar istoric: 30 mai

1840: S-a născut eroul Nicolae Valter Mărăcineanu, ofițer român căzut în lupta de la Grivița. A căzut eroic la reduta Grivița, în luptele din cadrul Războiului de Independență al României purtat contra turcilor. În atacul din 30 august 1877, căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu a căzut la datorie în timp ce înfigea pe parapetul redutei turcești Grivița drapelul Regimentului 8 linie.

1929: S-a născut Doina Cornea, disidentă anticomunistă română. Disidenta anticomunistă Doina Cornea a fost, începând cu 1982, anul în care a trimis prima scrisoare la Europa Liberă, una dintre cele mai curajoase voci care au criticat regimul Ceauşescu, fără a ţine cont de presiunile şi ameninţările la care a fost supusă, atât ea, cât şi familia ei.

1990: Are loc un cutremur de 6,9 grade pe scara Richter în Vrancea.

Între 30 și 31 mai a avut loc o serie de cutremure puternice în zona Vrancea, la adâncimea de 80-100 de km. Cel mai puternic cutremur a avut loc pe 30 mai, la ora prânzului. Acest cutremur a fost înregistrat de 64 seismometre și accelerometre din România, cele mai mari accelerații la nivelul solului fiind la stațiile de la Câmpina (2,706 m/s2), Onești (2,416 m/s2) și Bolintin Vale (2,183 m/s2), conform datelor URBAN-INCERC. În zona epicentrală, la Vrâncioaia, accelerația a fost de 1,572 m/s2. Următorul cutremur mai puternic (de pe 31 mai 1990) a avut accelerații de cel puțin jumătate de ori mai mici.

1995: A încetat din viață Ștefana Velisar Teodoreanu, romancieră, poetă și traducătoare română, soția scriitorului Ionel Teodoreanu, de asemenea cunoscută ca Ștefana Velisar sau Lily Teodoreanu; n. 17 octombrie 1897, St. Moritz, Cantonul Grisunilor, Elveția – d. 31 mai 1995, România), a fost o romancieră, poetă și traducătoare română, soția scriitorului Ionel Teodoreanu. Încurajată de soțul ei să scrie, ea a fost o reprezentantă târzie a poporanismului tradițional, pe care l-a insuflat cu teme morale din ortodoxia română și cu ecouri ale literaturii moderniste. Lucrările sale de tinerețe coincid din punct de vedere tematic cu Primul Război Mondial și cuprind în principal romane centrate pe conflictele interne și triumfurile morale ale femeilor provinciale.

surse: mobee.infp.ro, ro.wikipedia.org, historia.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.