Press "Enter" to skip to content

DRACO, lupul dacic – stindardul de lupta al dacilor

Draco, cunoscut și sub denumirea de Dracon, a fost un stindard de luptă emblematic pentru dacii, costobocii și tyrageții din regiunea actuală a Moldovei, precum și pentru daco-tracii moesi din sudul Dunării. Acest simbol militar impresionant avea forma unui cap de lup cu gura deschisă, din care pornea un corp alungit asemănător unui balaur. Confectionat din materiale precum textil sau piele, acesta se umfla odată cu bătaia vântului, producând un zgomot înfricoșător ce imita urletul lupilor. Acest sunet era menit să inducă teroare în rândul inamicilor și să confere o anumită aura mistică și intimidantă trupelor care îl purtau.

Capul de lup, de obicei realizat din metale precum bronz sau argint, era fixat pe o prăjină și avea un sistem intern ingenios care, sub influența curenților de aer, producea un șuierat puternic. Acest sunet nu numai că stimula și îmbărbăta luptătorii daci, dar inducea panică și dezordine în rândul inamicilor, afectând chiar și comportamentul cailor adversarilor, neobișnuiți cu un asemenea zgomot.

Importanța și utilizarea Draco în rândul dacilor este bine documentată prin peste 20 de reprezentări sculpturale pe metopele Columnei lui Traian, mai ales în scenele de luptă, aproape de fortificații dacice sau lângă căpetenii de rang înalt. În unele cazuri, reprezentările Draco pe Columna lui Traian sunt asociate chiar cu reprezentarea regelui dac Decebal, sugerând astfel importanța simbolică și spirituală a acestui stindard.

HTML Image as link
Qries

În semn de omagiu și recunoaștere a moștenirii istorice, în municipiul Orăștie din județul Hunedoara, lângă Drumul european E68, se află un monument impresionant numit „Izvorul de Aur al Dacilor”, creat de sculptorul Nicolae Adam. Partea superioară a acestui ansamblu monumental, la o înălțime de opt metri, prezintă o reproducere a unui Draco, cu capul de lup având o lungime de 1,2 metri și un corp de balaur de 5,5 metri.

Aceste manifestări artistice și arhitecturale contemporane, alături de documentația istorică și arheologică, subliniază rolul profund și influența culturală pe care Draco l-a avut asupra dacilor și a moștenirii lor istorice. Simbolul a reprezentat nu doar un instrument de război, ci și un puternic element de identitate și expresie spirituală pentru popoarele antice care l-au folosit.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries