Press "Enter" to skip to content

Iaşiul a devenit al doilea ”oraş regal” al României, după Curtea de Argeş

Iaşiul a devenit, începând de joi, al doilea ”oraş regal” al României, după Curtea de Argeş. Titlul a fost conferit în Castelul Peleş de către custodele coroanei române, Majestatea sa Margareta.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a mulţumit, marţi, Familiei Regale, pentru transmiterea acordului ca Iaşiul să poarte titulatura de „Oraş Regal”.

HTML Image as link
Qries

„În numele cetăţenilor municipiului Iaşi şi al meu personal, mulţumesc public Familiei Regale a României pentru că, spre deosebire de unii lideri vremelnici, ne face onoarea de a participa la sărbătorirea Unirii Principatelor Române în oraşul nostru. Iaşul a fost un leagăn al Coroanei, iar marile evenimente care au făurit România Mare, al cărei Centenar îl serbăm în 2018, nu ar fi fost posibile fără relaţia privilegiată dintre oraşul nostru şi Casa Regală. Vizita Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, şi a Alteţei Sale Regale Principele Radu este cu atât mai onorantă şi mai îmbucurătoare cu cât, printr-o scrisoare trimisă luni, 22 ianuarie, Casa Regală a transmis acordul prin care municipiul Iaşi va purta titulatura de «Oraş Regal»”, a transmis Chirica.

Municipiul Iasi, capitala a Regatului Romaniei in anii 1916-1918, in timpul participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial, este locul unde s-au scris pagini hotaratoare pentru destinul romanesc in secolul al XX-lea. Aici au fost consfintite Legea Agrara si Legea Electorala, de aici au fost carmuite Legislativul, Executivul si Armata Regala, in cele mai grele momente pentru natiunea romana din intreaga ei istorie moderna

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, şi ASR Principele Radu, au anunţat că vizitează, miercuri, 24 ianuarie, municipiul Iaşi. Va fi prima vizită regală în judeţele ţării din Anul Centenar 2018.

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, 24 Ianuarie, cuplul regal va lua parte la sărbătoarea publică din Piaţa Unirii.

foto: infoiasionline.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries