Press "Enter" to skip to content

Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial.

HTML Image as link
Qries

Localitatea are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.

A fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria.

Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior. Primul document în care s-a specificat acest nume este o tablă din ceară ce datează din 6 februarie 131

HTML Image as link
Qries

În ruinele fostei cetăți, arheologii au descoperit locuințe, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba latină și greacă și 50 de tăblițe cerate. Multe din descoperirile arheologice pot fi văzute în Muzeul Mineritului din Roșia Montană. Din istoria mineritului se mai poate aminti că pe valea Roșiei erau șteampuri care funcționau asemănător morilor de apă, fiind folosite pentru măcinarea minereului, în perioada anului când pe valea Roșiei debitul apei era insuficient pentru șteampuri, se deschidea stăvilarul unui lac (tău) artificial.

Roșia Montană a cunoscut și trăit toate evenimentele istoriei românilor: În anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de către revoluționarii lui Cloșca, născut în satul Cărpiniș, iar în timpul revoluției din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotați revoluționari.

Roşia Montană în UNESCO

Arbitrajul internațional declansat de Gabriel Resources împotriva României a fost folosit de industria minieră pentru a determina actuala decizie. Potrivit analizei juridice a avocatului specializat în drept internațional, Laurens Ankersmit, “procesul de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial nu poate fi blocată datorită pretențiilor formulate de Gabriel Resources în arbitrajul internațional deschis împotriva Statului Român. Tratalele bilaterale de investiții semnate de Romania cu Marea Britanie și Canada nu conferă investitorilor niciun control asupra unor asemenea nominalizări”.

În calitatea sa de stat suveran România este pe deplin îndreptățită prin aceste tratate să ia masuri rezonabile, previzibile și nediscriminatorii de interes public cum este nominalizarea Roșiei Montane pentru UNESCO. Dovezi știintifice incontestabile atestă faptul că Roșia Montană găzduiește cea mai complexă și extinsă rețea de galerii miniere romane vreodată cercetată. Prin urmare nominalizarea sa este o acțiune guvernamentală pe deplin întemeiată și necesară pentru protejarea unui interes public superior.

“Dosarul de nominalizare a Roșiei Montane la UNESCO nu venit ca răspuns din partea Statului  român la procesul de arbitraj intentat de Gabriel Resources sau ca o măsură de reprimare luată de Statul român la adresa proiectului investițional al companiei Gabriel Resources. Proiectul Gabriel Resources e demult îngropat de propriile ilegalități și defecte și nu e ca și când ar mai avea nevoie de o ultimă barieră în calea materializării saleDecizia de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondiale nu este luată în mod unilateral de statul proponent, ci va fi luată de organele în drept ale UNESCO și strict în temeiul Convenției Patrimoniului Mondial. Prin urmare a invoca faptul că depunerea dosarului de nominalizare ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj nu numai că nu are niciun temei legal, dar este un mecanism fățarnic de fugă de răspundere și o sfidare a eforturilor a zeci de specialiști și mii de cetățeni care au solicitat  prin petiții și în stradă acest angajament guvernamental”, a declarat Ștefania Simion, coordonatorul juridic Alburnus Maior.

“Pentru toți cei ce credem în Roșia Montană, pentru toți cei care am luptat mai bine de cincisprezece ani pentru salvarea ei, mandatul lui Dacian Cioloș va rămâne de tristă amintire, a unui premier care și-a încălcat cuvântul dat, care a ignorat expertiza specialiștilor și a cedat lobby-ului corporațiilor. Daca prezentul guvern a fost șantajat cu succes de industrie, ce urmează privind arbitrajul internațional va fi vai și mai amar. Lupta se câștigă oricum la Roșia Montană prin noi localnicii care ținem munții în loc,” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

sursa: rosiamontana.org, wikipedia.org

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries