Timișoara – Primul oraș din Europa cu iluminat electric stradal
Pe data de 12 noiembrie 1884, Timișoara a devenit primul oraș european care a introdus iluminatul electric stradal, marcând astfel o premieră importantă în istoria energetică europeană. Evenimentul a fost marcat prin punerea în funcțiune a 731 de lămpi electrice incandescente, echipate cu filament din cărbune, pe o lungime de 59 de kilometri de traseu stradal.
Premieră istorică realizată de “Bruch Electrical Company Ltd.”
Această performanță remarcabilă a fost realizată în mai puțin de doi ani de societatea Anglo-Austriacă „Bruch Electrical Company Ltd.”, cu sediul principal în Viena. Prin implementarea rapidă a acestei tehnologii inovatoare, Timișoara și-a consolidat poziția de oraș pionier în domeniul energetic, deschizând calea spre modernizare și dezvoltare urbană rapidă.
Impactul iluminatului electric asupra orașului de pe Bega
Introducerea iluminatului electric stradal a transformat radical viața de noapte a orașului. Chiar și cele mai înguste străduțe au devenit sigure și confortabile pentru locuitori, transformând orașul într-un punct luminos și atrăgător. Presa vremii relata cu entuziasm despre noua lumină electrică, evidențiind superioritatea acesteia în comparație cu iluminatul cu gaz: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“ („Luminătorul“, nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884).
Moștenirea energetică a Timișoarei
Astăzi, Timișoara continuă să-și păstreze tradiția progresului tehnologic și inovației. Acest moment de referință în istoria energetică rămâne un punct de reper important, care subliniază rolul orașului în dezvoltarea tehnologică și economică din Europa Centrală și de Est.
sursa foto: romani-buni.info
Comentariile sunt închise.