Press "Enter" to skip to content

Timişoara, primul oraş european cu iluminat electric stradal

Timişoara a devenit primul oraş din Europa care a avut iluminat electric stradal (12 noiembrie 1884).

Introducerea iluminatului electric pe străzile Timişoarei a constrituit o premieră europeană, fiind una dintre premierele importante pe care le-a înregistrat Timişoara în istoria sa. În acest context, vom puncta câteva dintre momentele esenţiale din domeniul energetic pe care le-a traversat oraşul de pe Bega

În 12 noiembrie 1884, în orasul de pe Bega erau puse în funcțiune 731 de lămpi de iluminat electric. Lămpile incandescente aveau filamentul din carbune.

Lămpile incandescente cu filament din cărbune au iluminat un traseu stradal cu o lungime de 59 de km, o performanţă realizată în mai puţin de doi ani de către societatea Anglo-Austriacă „Bruch Electrical Company Ltd.”, cu sediul la Viena.

Pe timp de noapte, până şi cele mai înguste străduţe au devenit puncte luminoase pe harta oraşului, datorită lămpilor incandescente cu filamentul din cărbune, sporind protecţia dar şi confortul celor care se plimbau prin urbea de pe Bega la ore târzii.

Iată cum întâmpina presa vremii inaugurarea acestui eveniment: „Lumina lămpii electrice este puternică şi întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturbă vederea ochiului, ci şi o îndulceşte oarecum“. („Luminătorul“, nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884)

sursa foto: romani-buni.info

surse: adevarul.ro, banatulazi.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries