Press "Enter" to skip to content

Trei elevi români premiați la International Science and Engineering Fair din SUA

Trei elevi din România au obținut recunoaștere internațională la International Science and Engineering Fair (ISEF), cea mai importantă competiție de știință și inginerie din lume pentru tineri sub 21 de ani. Evenimentul final al competiției a avut loc la Los Angeles, SUA. Elevii Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu, de la Liceul Internațional de Informatică București, au fost premiați la categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics pentru un proiect inovator.

Cei trei elevi au creat și construit o aripă de avion denumită Hawk Wing, care aduce îmbunătățiri semnificative în manevrabilitatea aeronavelor, reduce consumul de carburant cu până la 5% și are capacitatea de a induce proprietăți de invizibilitate. Proiectul lor a fost evaluat timp de trei zile de nouă comisii compuse din reprezentanți ai marilor universități americane, companii de tehnologie și chiar ai armatei americane, conform Agerpres.

Regeneron ISEF este unanim considerată de mediul universitar american și britanic drept cea mai prestigioasă competiție STEM din lume, depășind cu mult olimpiadele internaționale de științe. Este pentru prima dată când România a urcat pe podium în cadrul acestei competiții. Anual, mii de participanți din zeci de țări se întrec pentru un premiu care aduce adesea accesul în universități prestigioase din SUA și Marea Britanie. În 2024, peste 1800 de elevi din 76 de țări au concurat pentru premii.

Filip Bușcu a declarat că echipa a avut la dispoziție doar o lună pentru a construi prototipul, a-l testa și a colecta datele necesare care să confirme teoria lor. „L-am construit de trei ori, fiindcă de două ori l-am prăbușit, dar se pare că tocmai înverșunarea noastră de a ne lupta până în ultima clipă le-a plăcut examinatorilor”, a explicat Bușcu. Sprijinul financiar al echipei a venit din partea mai multor sponsori, cel mai important fiind Hidroelectrica. Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica, a declarat că „e uimitor ce pot să facă acești copii, cum pot forța tehnologia să sară etape și să obțină rezultate aplicabile imediat. Pentru noi a fost o oportunitate și o onoare să sprijinim financiar o echipă care a dus performanța românească în liga mare a științei”.

HTML Image as link
Qries

Alți sponsori ai proiectului au inclus KPMG, Banca Transilvania și Fundația Culturală Magdalena și Ovidiu Buluc. Filip Bușcu este inițiatorul și conducătorul programului spațial Romanian Orbital Mission, care a lansat pe orbita Pământului sateliții ROM-2 și ROM-3, primii sateliți funcționali ai României. David Ghiberdic a participat la proiectul ROM-3, iar Rareș Marinescu este multiplu medaliat la olimpiadele internaționale de fizică.

În prezent, acești elevi sunt implicați în mai multe proiecte din domeniul aerospațial, inclusiv construcția unui satelit de dimensiuni mari cu misiuni de cercetare avansată, în colaborare cu două mari universități americane. Realizările lor reprezintă o dovadă clară a talentului și dedicării tinerilor cercetători români, aducând o contribuție semnificativă la progresul științific și tehnologic la nivel global.

Sursa foto: Ioana Moldovan Buscu/Facebook

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries