Press "Enter" to skip to content

17 aprilie 1895 / s-a născut Ion Vinea, poetul avangardist al României.

Ion Vinea, pe numele adevarat Ion Eugen Iovanaki, s-a nascut pe 17 aprilie 1895 in Giurgiu si a decedat pe 6 iulie 1964 in Bucuresti. Poet si prozator, unul dintre cei mai importanti exponenti ai modernismului si avangardismului romanesc, spirit iconoclast, debuteaza in poezie, cu “Ora fantanilor”. Infiinteaza, inca de cand era elev, o revista, “Simbolul”, impreuna cu Marcel Iancu si Tristan Tzara.

Registrul liric al lui Ion Vinea a fost foarte amplu, de la poezia simbolistă elegantă și decorativă sau ironic-patetică, până la modernismul învecinat cu extremismul avangardiștilor, pe care totuși s-a ferit să-l adopte în practica literară. Capacitatea lui de a trece de la o formulă poetică la alta a fost singulară în literatura română, versurile lui putând aminti de Lucian Blaga dar și de Tudor Arghezi sau Adrian Maniu.

Ca și Ilarie Voronca, Ion Vinea este un mare creator de imagini, fără a slăbi însă niciodată controlul inteligenței artistice asupra fluxului imagistic. Față de creația sa poetică a dovedit nepăsare, risipindu-și versurile în paginile diverselor publicații la care colabora, fără preocuparea de a și le aduna într-un volum.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries