Press "Enter" to skip to content

18 mai1388 / S-a încheiat zidirea bisericii mari a Mânăstirii Cozia din Vâlcea.

Veche de mai bine de sase sute de ani, Manastirea Cozia, una dintre principalele obiective turistice din Valea Oltului, te invita sa-i cunosti tainele istoriei sale si legatura pe care o are cu Mircea cel Batran, unul dintre cei mai mari domnitori pe care i-a avut Tara Romaneasca.

La doar 3 kilometri de statiunea balneo-climaterica Calimanesti Caciuleata si la doar 20 de kilometri de municipiul Ramnicu Valcea, Manastirea Cozia este asezata intr-un peisaj natural splendid, pe malul drept al Oltului.

Cunoscut initial sub denumirea de “Manastirea Naucet”, ansamblul manastiresc de la Cozia a primit noua denumire multi ani mai tarziu, luand numele muntelui din vecinatate. Biserica mare poarta hramul “Sfanta Treime”, fiind construita de mesteri veniti tocmai din Moravia (o regiune din estul Republicii Cehe). Cu o arhitectura interesanta , armonios proportionata, si cu decoratiuni exterioare bogate, biserica a fost realizata din piatra alba tare, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat. Ridicata intre anii 1387-1391, manastirea avea sa fie ctitorita de insusi Mircea cel Batran si sfintita in luna mai a anului1388. Se pastreaza inca din acea perioada elementele principale de design ale interiorului manastirii, precum rozetele si partea de sus a chenarelor de la ferestre si pictura gasita in pronaos (incaperea ce precede naosul dintr-o biserica crestina). Deoarece s-a degradat in timp, pictura a fost refacuta in anul 1517, in perioada domniei lui Neagoe Basarab, cand s-a construit, de asemenea, fantana ce poarta numele acestui domnitor.

citiți mai mult pe: blog.travelminit.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries