Press "Enter" to skip to content

9 ianuarie 1902: S-a născut arhitectul Octav Doicescu, părintele cartierului Primăverii, cetățean de onoare al orașului New York

CALENDAR ISTORIC: 6 ianuarie

1954: Inaugurarea Teatrului de Operă și Balet din București, azi Opera Națională Română.

1902: S-a născut Octav Doicescu, academician român, arhitect, profesor universitar (d. 1981).

A fost un arhitect, profesor universitar, membru titular al Academiei Române (1974), cetățean de onoare al orașului New York din 1939, titlu acordat lui Doicescu de celebrul primar Fiorello La Guardia (1882 – 1947) ca apreciere pentru proiectarea Pavilionului Casa Română la Expoziția universală „New York World’s Fair 1939”. Nu a fost membru al nici unui partid politic, nici înainte și nici după 1944.

Numele său a fost dat unei străzi din cartierul Progresul, din orașul său natal, Brăila. O altă stradă cu numele de Octav Doicescu se află la Timișoara.

Dar nu și la București, orașul pe care a încercat să-l modernizeze scoțându-l din amprenta stilului greoi, brâncovenesc. Pe frontispiciul casei în care a locuit și pe care a proiectat-o în București, în cartierul Parcul Bordei, este înscris un crez al său: „Locuitorii acestei cetăți, deasupra proprietăților individuale, au o proprietate comună: frumosul”. Octav Doicescu este înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

În 1928 intra în Societatea Amicii Statelor Unite din care fac parte Petru Comarnescu, Dimitrie Gusti, Anton Golopenția, Dan Duțescu și Nicolae Mărgineanu. Între anii 1945-1947 face parte din comitetul de redacție al publicației Revista Româno-Americană editată de Societatea Amicii Statelor Unite care era condusă la acea dată de Dimitrie Gusti. În anii 1965-1968 i s-a oferit postul de reprezentant al României la UNESCO cu obligația de a se înscrie în PCR.

Octav Doicescu a refuzat înscrierea în partid. În locul lui a fost trimis la UNESCO arh. Pompiliu Macovei. După ce i s-a decernat titlul de cetățean de onoare al orașului New York în 1939 ca apreciere pentru proiectarea Pavilionului Casa Română la Expoziția universală New York World’s Fair 1939, a primit în fiecare an o felicitare de Anul Nou de la Salo­nul Oval (Președinția Statelor Unite ale Americii).

Octav Doicescu este fratele arhitectului Aurel Doicescu (1907-1972) cu care a colaborat la multe proiecte.

sursa foto: Asociatia R.O.S.T. Otopeni

surse/preluare: ro.wikipedia.org,

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.