Press "Enter" to skip to content

Apelul unui fermier din Olt: „Opriți importurile! Producem destule tomate să dăm și la alții!”

Standurile de la supermarket ar trebui să fie pline, din iunie până în octombrie, de legume produse în România. Așa crede Mihai Chesnoiu, fermier „din tată-n fiu”, din Grădinari, județul Olt. „În perioada asta, producem destul să livrăm și la export. Opriți importurile! Mai puneți frână! Cultivăm destule roșii să dăm și la alții. Dar pentru a exporta e nevoie de voință politică. De măsuri. De politici agricole corecte. Dar nu se vrea. Noi suntem ținuți aici pentru că asta vrea politicul”, spune Chesnoiu.

„În alți ani electorali, o lăsau mai ușor cu importurile” La ce se referă „aici”? Se referă la mâna lanțurilor de distribuție, care sunt controlate de firme axate pe importuri, nu pe colaborarea cu producătorii locali. Cel mai rău lucru, crede Chesnoiu, e că în magazine domină, în continuare, roșiile din Turcia, „conforme cu criteriile din Turcia, nu din UE”: „În firmele astea de distribuție, care asigură relația dintre producători și supermarketuri, sunt implicați politicieni sau finanțatori de partide. În alți ani electorali, o lăsau mai ușor cu importurile pe vară, să ne putem vinde și noi recolta. Mai respiram. Dar anul ăsta, nimic. În primăvară, s-au aruncat castraveți. Apoi fasole verde. E disperare mare. Sper să nu urmeze roșiile”.

Grădinari face parte din bazinul horticol al Oltului. Este o zonă consacrată a culturilor de roșii, castraveți, ardei, varză și vinete. Mihai Chesnoiu, 38 de ani, se ocupă de cinci hectare de plantație în câmp și de 6.000 de metri pătrați de sere și solarii.

HTML Image as link
Qries

citiți mai mult pe: www.libertatea.ro

sursa foto: eZStiri – Independenta

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries