Press "Enter" to skip to content

Măştile populare, între tradiţie şi superstiţii.

Măştile populare sunt folosite în ultimii ani, în special de tineri, pentru a mai scoate un ban de Sărbători. Puţini sunt cei care mai ştiu că există o tradiţie în confecţionarea măştilor şi un ritual pentru fiecare sezon al anului, care se păstrează din perioada de dinainte de creştinism.

Măştile populare erau folosite în România încă din perioada precreştină, iar ele s-au păstrat o vreme şi în creştinism. Puţini ştiu că până şi tăiatul porcului de Crăciun este un obicei păgân.

Măştile sunt legate de anotimpuri, dar şi de naştere, nuntă şi înmormântare. Principalele momente din viaţa omului erau însoţite în acele vremuri de nevoia de veselie. Aşa au început să inventeze oamenii tot felul de obiceiuri. ”În perioada aceea exista credinţa că toate duhurile rele se îngrămădesc pe pământ la sfârşitul anului şi ele trebuie alungate, ca să întâmpinăm prima zi din noul an fără tot soiul de lucruri rele”, explică Paul Buţa, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti populari gălăţeni. Toate aceste tradiţii s-au păstrat practic prin viu grai.

Ritualurile începeau cu venirea a ceea ce localnicii numesc ”mascaţii”, persoane care purtau diverse măşti şi care loveau în talange şi aveau bâte bifurcate, ca să alunge răul. Ei se fereau să folosească cuvântul ”drac”, vorbind despre ”dimon”, tocmai pentru că în mentalitatea lor asta ar fi atras răul. De pildă, ceea ce localnicii numeau ”mana vacii”, este, de fapt, o boală specifică a animalelor, dar pe care oamenii şi-o explicau prin atingerea răului. Aşa se face că ”mascaţii” intrau inclusiv în grajduri sau în podurile caselor.

Măștile tradiționale românești reprezintă animale reale sau fantastice, personaje din lumea cotidiană sau imaginară. Masca se utilizează în  cadrul unor obiceiuri, ritualuri sau dansuri ritualice, în funcție de momentul anului și de calendarul popular. Printre cele mai cunoscute măști populare se numără cele specifice tradițiilor de iarnă: capra, ursul, cerbul.

Aceste măști animaliere sunt adesea însoțite de un alai de dansatori care poartă și ei măști antropomorfe: moși, babe, doctori, polițiști, preoți etc. Masca poate însemna numai acoperirea capului sau purtarea unui costum întreg, dar asta depinde de amploarea și semnificația momentului.

Citeste mai mult: adev.ro/o6bq0g

Foto: imperialtransilvania.com

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries