Press "Enter" to skip to content

Moș Ion Roată, ţăranul care a contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române

Moş Ion Roată, ţăranul intrat în istorie şi făcut personaj de poveste de Ion Creangă, a existat în realitate şi a fost deputat în divanul Ad-hoc al Moldovei, susţinător al Unirii Principatelor şi al reformei agrare. Ion Roată din Putna nu era, de fapt, un moş, ci un bărbat în putere, în vârstă de 50 de ani, întreprinzător şi curajos.

Ion Roată cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată, a fost un țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din anul 1857 și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Ion Roată s-a născut în anul 1806 și a fost fiul lui Constantin si a Măriuței Roată. Ion Roată a fost căsătorit cu Maria Roată, născută în anul 1812, și a avut patru copii: Năstase, Neculai, Zoe si Maria.

Ion Roată a fost decorat la 18 martie 1878, de către Mihail Kogălniceanu, ministru de externe, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, împreună cu brevetul însoțitor semnat de Domnitorul Carol I, „ca o răsplată a contribuției pe care înțeleptul țăran din Câmpurile a avut-o la Înfăptuirea Principatelor Unite”. În februarie 2022, Ion Roată a fost numit cetățean de onoare al comunei Cîmpuri, localitatea natală, la 140 de ani de la moartea sa.

În localitatea sa natală poate fi vizitată Casa Memorială „Moș Ion Roată”.

Moş Ion Roată, Mihail Kogălniceanu, Ion Creangă, Steaua României

sursa/preluare: adevarul.ro, wikipedia.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries