Press "Enter" to skip to content

11 aprilie 1858: S-a născut Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor şi mare luptător pentru unitatea neamului românesc.

Delavrancea s-a născut în Bucureşti la data de 11 aprilie 1858, într-o familie numeroasă, fiind ultimul din cei nouă, a părinţilor Iana-Ana şi Ştefan Tudorică Albu.

Învăţătura de carte a început-o cu diaconul Ion Pestreanu de la biserica „Sfântul Gheorghe Nou”, iar după un examen de admitere a continuat la şcoala sucursală Nr. 4 precum şi la şcoala domnească de la „maidanul Dulapului”. Cursurile liceale au fost începute la gimnaziul „Gheorghe Lazăr” de unde după absolvirea clasei a I-a, la cererea adresată ministrului, i s-a aprobat la data de 01.12.1870 de a fi „admis printre şcolarii supranumerari” ai liceului „Sfântul Sava”.

În perioada liceală (1870-1877) datorită unor profesori de renume cum a fost prof. D.A. Laurian, director al liceului, prof. C. Stănescu de desen, prof. Vasile Ştefănescu etc., l-au îndrăgit de la prima oră de curs şi l-au ajutat inclusiv material. Profesorul de istorie şi geografie Anghel Demetriescu i-a transmis pasiunea pentru istorie, cultură şi arta antichităţii, toţi contribuind la rezultatele bune obţinute de Delavrancea în timpul pregătirii liceale precum şi la pregătirea pentru perioadele următoare prin „bagajul” de cunoştinţe acumulat.

citiți mai mult pe: www.dacoromania-alba.ro

România este patria noastrã şi a tuturor românilor.

E România celor de demult şi-a celor de mai apoi

HTML Image as link
Qries

E patria celor dispãruţi şi a celor ce va sã vie.”

Barbu Ştefãnescu Delavrancea

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries