15 aprilie 1821 / s-a născut revoluționarul transilvănean Ioan Axente Sever

revoluţia de la 1848 Pe 15 aprilie se împlinesc 200 ani de la nașterea revoluționarului transilvănean Ioan Axente Sever.

Pe 15 aprilie se împlinesc 200 ani de la nașterea revoluționarului transilvănean Ioan Axente Sever.

În revoluția de la 1848 , la izbucnirea revoluției, Ioan Axente Sever era profesor de latină și română, la Colegiul Sf. Sava din București.

Jumătatea secolului al XIX-lea a fost caracterizată de numeroase frământări în sânul societăţii transilvănene. În perioada respectivă, Transilvania şi Ungaria făceau parte din imperiul austriac, însă toate popoarele care făceau parte din respectivul imperiu erau cuprinse de ideile purtate de revoluţia europeană de afirmare a naţiunilor şi a conştiinţei şi identităţii fiecărui popor. În acest context, Ungaria decide să îşi proclame independenţa, influenţându-i şi pe ungurii din Ardeal să îşi propună să unească Transilvania de Ungaria. Românii şi saşii nu au fost de acord cu această propunere, dorind să îşi proclame propria independenţă, iar revoluţia s-a transformat într-un război civil între două tabere, care îşi promovau identitatea naţională.

A luat parte la revoluția de la 1848 din București și împrejurimi, unde a avut rolul de a face cunoscute idealurile revoluționare printre țărani. În august 1848 s-a întors în Transilvania, unde a participat la a treia adunare de la Blaj din septembrie. A participat alături de Avram Iancu la rezistența din Munții Apuseni.

citiţi mai mult pe: www.turnulsfatului.ro