Press "Enter" to skip to content

22 de ani de la moartea maestrului Puiu Călinescu, comedianul cu viața ca o dramă

Au trecut deja 22 de ani fără Puiu Călinescu, actorul genial care a făcut generații la rând să râdă până la lacrimi. Și continuă s-o facă și acum, prin seria de filme BD, care l-au făcut nemuritor.

„Supranumit „Louis de Funes al Romaniei”, Nea’ Puiu, așa cum îi spuneau prietenii, a trăit într-o viață câți alții în zece. El a devenit celebru pentru aparițiile sale inconfundabile, dar și pentru rolurile din seria „B.D.”-urilor.  Fiica artistului, Carmen, a povestit într-un interviu emoționant pentru Jurnalul Național, ce copilărie chinuită a avut tatăl ei și ce drame cutremurătoare a trăit.

Şi-a scris singur partiturile comice.

HTML Image as link
Qries

Puiu Călinescu şi-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefaţau cândva în sălile de cinema proiecţia unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat şi căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârşitul vieţii. Şi-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite („Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc.), al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, Puiu Călinescu a creat pe malurile Dâmboviţei o variantă românească a îndrăgitului actor Louis de Funès. S-a stins din viaţă, la Bucureşti, pe 16 mai, 1997. 

“Am fost orfan de mamă de la 5 ani şi am fost crescut de surorile ei. Prima mea muncă de artist a fost să lipesc afişe de spectacole în Bucureşti, la cinema. Pe vremea aceea erau filme mute şi în pauză, când se schimbau rolele cu peliculă, eu ieşeam în sală, în faţa ecranului, ca să fac lumea să râdă.

Puiu Călinescu

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries