Press "Enter" to skip to content

25 iulie 1864: S-a născut Ioan Bogdan, unul dintre cei mai mari istorici români

Calendar istoric: 25 IULIE

1864: S-a născut Ioan Bogdan, istoric și filolog român, membru și vicepreședinte al Academiei Române, a fost un lingvist, filolog și istoric român, autorul unor studii referitoare la limba documentelor slavo-române și creator al filologiei slavo-române.

A absolvit liceul în Brașov și studiile universitare la Școala Superioară din Iași. Licențiat în litere, a studiat limbile slave la Viena, Petersburg și Cracovia. La 20 iunie 1892 a fost numit profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, unde a fost decan în: 1898, 1900, 1902, 1904, 1906, 1909, 1910 și 1912. A fost membru al Societății de Istorie și Antichități din Moscova. La 31 martie 1892 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 29 martie 1903 a fost numit membru titular. Ioan Bogdan a fost vicepreședinte al Academiei Române de două ori (prima dată între 25 mai 1910 – 25 mai 1913 și a doua oară între 28 mai 1916 – 1 iunie 1919).

Desfășoară o fecundă și asiduă activitate de cercetare, descoperind numeroase manuscrise slavo-române: Analele de la Putna, Cronicile lui Macarie, Eftimie și Azarie, Codicele de la Tulcea. Opera sa, axată în principal pe studierea istoriei poporului român și a culturii sale în Evul Mediu, se adresează în aceeași măsură istoricului, filologului și lingvistului. Studiile sale, ample comentarii privind probleme și fapte de limbă, se opresc în special asupra lexicului documentelor slavo-române. (Glose române într-un manuscript slavon din secolul al XVII-lea: Un lexicon slavo-român din secolul al XVII-lea). Contribuie la elaborarea primului regulament unic al facultăților de litere și filosofie din țară (1897).

1876: S-a născut Mihai Codreanu, a fost un poet, dramaturg, avocat și traducător român, membru corespondent al Academiei Române (1942). A fost considerat drept cel mai prolific sonetist român și părintele sonetului românesc.

1894: S-a născut Andrei Oțetea, istoric român, membru al Academiei Române. Andrei Oțetea s-a născut în 1894 în Mărginimea Sibiului, în satul Sibiel, aflat astăzi în județul Sibiu. Profesor universitar la Iași și București, specialist în istoria Evului Mediu și a epocii moderne, membru al Academiei Române din 1955, a elaborat numeroase lucrări:

1945: A încetat din viaţă Enea Hodoș, a fost un folclorist român, membru corespondent al Academiei Române din 1904. Prin activitatea sa de cercetător și culegător al creațiilor populare, Enea Hodoș a adus o însemnată contribuție la dezvoltarea folcloristicii române, urmând cultul înaintașilor pentru literatura populară. A fost interesat cu precădere de creațiile populare din Banat, deși în unele povești se întrevăd ocupațiile locuitorilor din localitatea sa de baștină.

1964: A încetat din viaţă Enea Hodoș Cornel Medrea,  a fost sculptor, sculptor monumentalist și profesor de sculptură român, membru corespondent al Academiei Române.

1970: A încetat din viaţă Marioara Tănase, interpretă română de muzică populară și romanțe.

sursa: wikipedia.org

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries