Press "Enter" to skip to content

7 iulie 1941: Armata Română trece Nistrul și eliberează nordul Bucovinei și o parte importantă a Basarabiei de sub ocupație sovietică

Calendar istoric: 7 IULIE

1941: Armata română a ocupat localitatea Lipnic, atingând aliniamentul Nistrului.

Operațiunea „München” este numele de cod al ofensivei armatelor română și germană în timpul celui de-Al doilea război mondial pentru eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei de sub ocupație sovietică. Operațiunea a început la data de 2 iulie 1941 și s-a încheiat victorios la 26 iulie, același an.

Armata Română va trece Nistrul și va termina eliberarea nordului Bucovinei și a unei importante părți a Basarabiei. Generalul Ion Antonescu va emite o proclamație adresata românilor basarabeni în care va spune:

,,Basarabeni!

Cu vrerea Domnului și prin sângele eroilor noștri, am izgonit de pe pământul strămoșesc pe dușmanii neamului, redându-vă libertatea, onoarea și credința”.

Pe o ploaie torențială, luptele au continuat în nordul Basarabiei. Batalionul 10 Vânători de Munte a reușit să pătrundă în nordul Hotinului, iar Batalionul 16 să se apropie de satul Otaci, punctul de trecere peste Nistru folosit de sovietici. În ziua următoare, Divizioanele 52 și 57 Artilerie Grea au redus la tăcere artileria inamică de pe malul stâng al Nistrului. La ora 14:00, Brigadă 2 Munte a declanșat atacul și a eliminat ultimele rezistențe de pe Dealul Cetății și de la Otaci. Până la oră 17:00, orașul era în mâinile românilor. În urma acestor succese, Armată 3 a primit ordinul să schimbe direcția de atac spre est. Astfel, Brigada 8 Cavalerie trebuia să asigure legătura la aripa dreaptă cu Corpul de Cavalerie, în timp ce Corpul de Munte urma să înainteze până la Nistru între Vijnievo și Voloșcova. Divizia 7 Infanterie a fost subordonată Armatei a 4-a.

Forțele Diviziei 1 Blindată a ajuns la frontiera din 1940, în dreptul orașului Moghilău. Tot în această zi, elemente ale Corpului de Cavalerie, comandat de gen. de divizie Mihail Racoviță, au ajuns lângă Lipnic, pe Nistru. Brigada 6 Cavalerie a reușit performanță de a străbate 50 km în acea zi.

Mai la sud înaintarea a decurs mai greu, Divizia 14 Infanterie, din Corpul 30 german, fiind oprită în față orașului Bălți. Batalionul III/Regimentul 13 Dorobanți „Ștefan cel Mare” a atacat frontal satul Biliceni, în timp ce Batalionul II a manevrat localitatea pe la nord.

2009: A început vizita oficială în România a suveranilor Belgiei, regele Albert al II-lea şi regina Paola

Cuplul regal belgian si-a inceput vizita de trei zile in Romania, marti dimineata, la palatul Cotroceni, unde au asistat la defilarea Garzii de Onoare, pe Platoul de Ceremonii, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Dupa primirea oficiala, la care a fost prezent si ministrul Culturii, Theodor Paleologu, seful statului si Regele Albert al II-lea au purtat convorbiri tete-a-tete, urmate de discutii oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale. Prima zi a vizitei de stat a suveranului Belgiei se va incheia cu un dineu de stat oferit de presedintele Basescu si de sotia in onoarea cuplului regal belgian.

Regele Albert al II-lea al Belgiei si Regina Paola efectueaza, in perioada 7-9 iulie, o vizita de stat in Romania, la invitatia presedintelui Traian Basescu. Programul vizitei de stat a Regelui Albert al II-lea mai cuprinde intrevederi cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, precum si cu primul ministru Emil Boc. In cea de-a doua zi a deplasarii sale in Romania, suveranul Belgiei va vizita obiective culturale si va participa la Forumul Economic romano-belgian.

Pentru cea de-a treia zi a vizitei de stat, programul prevede o deplasare a Majestatilor Lor in judetul Sibiu, unde vor avea loc convorbiri cu oficialitatile Municipiului Sibiu si vizitarea unor obiective culturale si turistice din imprejurimi.

surse: wikipedia.org, ziare.com

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries