7 iunie 1716: A încetat din viaţă stolnicul Constantin Cantacuzino, primul autor al unei hărţi româneşti

7 iunie 1716: A încetat din viaţă stolnicul Constantin Cantacuzino, primul autor al unei hărţi româneşti Harta Valahiei de stolnicul Constantin Cantacuzino

 

 Calendar istoric: 7 IUNIE

1716: A încetat din viaţă Stolnicul Constantin Cantacuzino, diplomat, istoric și geograf român. a fost un boier din Țara Românească, recunoscut drept un reprezentant de seamă al umanismului în spațiul cultural român, cu aplecare spre domenii precum istoria și geografia. A făcut studii la Constantinopol și Universitatea din Padova. Un izvor important pentru istoria românilor este harta Valahiei, realizată de el împreună cu Ion Comnen. Cantacuzino este și autorul unei istorii neterminate a Țării Românești, în care a încercat să umple lacuna de cunoștințe despre istoria timpurie a românilor.

1821: Bătălia de la Drăgășani, în care trupele otomanii îi înfrâng cu ușurință pe eteriști, împreună cu o parte din panduri.

1893: S-a născut Ludovic Feldman, a fost un violonist și compozitor român, ale cărui lucrări au o tematică de inspirație folclorică transpusă într-un limbaj de factură modernă.

1947: A luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA București, din 1961 Steaua București.

1958: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit recordul mondial la săritura în înălțime – 1,78 m.

1995: Regizorul Lucian Pintilie a primit distincția franceză Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

2021: Cascada Bigăr, parte din Izvorul Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit din cauze naturale.