Press "Enter" to skip to content

1 februarie 1868: S-a născut Ștefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti

CALENDAR ISTORIC: 1 februarie

1823: Într-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza folosește, pentru prima dată în viața politică a Țărilor Române, noțiunea de „conservator”, pentru a desemna tendințele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri

1838: S-a născut Nicolae Gane, scriitor și politician român, membru (1908) al Academiei Române (d. 1916). A fost un scriitor și om politic român, care a fost ales ca membru titular al Academiei Române (în 1908).

1847: Se inaugurează Teatrul de la Copou din Iași cu „Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg”, tablou vivant de Gheorghe Asachi, și „Vicontele de Letorier”, vodevil de Bayard și Dumanoir

1861: Începe să funcționeze, la București, Arsenalul Armatei

1868: S-a născut Ștefan Luchian, pictor român (d. 1916). A fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația plastică și-a început-o la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris.

Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate.

Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare. A reușit să fixeze în memorie „splendorile scânteietoare” ale peisajului românesc, pe care l-a redat într-o serie întreagă de opere, adevărate miracole de simplitate și de finețe, de sinteză cromatică și arhitecturală a formelor, de colorit strălucit și delicat totodată.

1880: Ion Luca Caragiale publică în „Convorbiri literare”, farsa într-un act „Conu Leonida față cu reacțiunea”

1905: A apărut, la București, „Viața nouă”, publicație lunară, sub direcția lui Ovid Densusianu; revista a devenit principalul organ de presă al mișcării simboliste de la noi

1920: S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj-Napoca; fondat din inițiativa și cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcționat în cadrul Universității din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaș și Alexandru Lapedatu.

1944: Evacuarea administrației civile din Transnistria, imediat după ianuarie 1944, când trupele sovietice de tancuri au rupt frontul în nordul Transnistriei.

1974: Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și este distins, la New York, cu „Racheta de aur”.

1990: Gabriel Liiceanu înființează la București editura Humanitas.

1991: România a obținut statutul de „invitat special” la Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline.

sursa/preluare: wikipedia.org

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries