Press "Enter" to skip to content

29 iunie 1866: Parlamentul României adoptă prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate a acelor timpuri

Calendar istoric: 29 IUNIE

120: O diplomă militară descoperită la Porolissum (azi, satul Moigrad din județul Sălaj) menționează pentru prima dată un guvernator al Daciei Superior, Cn. Minucius Faustinus Sex. Iulius Severus

1400: Începutul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova (până 1 ianuarie 1432); Alexandru cel Bun a consolidat statul pe plan extern și intern, a aplanat conflictul cu Patriarhia din Constantinopol, care a recunoscut Mitropolia de la Suceava (1401), a înființat episcopiile din Roman și Rădăuți și a clădit mânăstirile Moldovița și Bistrița.

1521: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului; scrisoarea, datată din 29 iunie 1521, reprezintă primul text redactat în limba română, cu caractere slavone care s-a păstrat.

1819: S-a născut Nicolae Bălcescu, a fost un istoric, scriitor și revoluționar român. Alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848. Prin capodopera sa Românii supt Mihai Voievod Viteazul, Bălcescu l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul.

Personalitate marcantă a neamului românesc, Nicolae Bălcescu reprezintă un model de vieţuire şi comportament prin puterea sa de a se dărui şi de a sluji cu abnegaţie poporul căruia îi aparţinea. A străbătut întreaga Europă, din pusta maghiară până pe Tamisa, din biroul lui Lamartines de la Paris, pe malurile Bosforului în condiţiile vitrege ale secolului al XIX-lea, sacrificându-şi averea, sănătatea şi în cele din urmă hristica sa viaţă, la doar 33 de ani.

Nicolae Bălcescu se înscrie în galeria marilor personalităţi ale naţiunii române, fiind un vizionar printre fruntaşii generaţiei care a condus la constituirea României moderne la 1859 şi mai târziu la proclamarea Statului Naţional Unitar Român în 1918.

1873: S-a născut Petre Antonescu, a fost un arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician român, care s-a impus printre personalitățile de frunte ale școlii de arhitectură românească, marcând activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al 20-lea prin promovarea unui stil arhitectural neo-românesc. În 1945 a fost ales membru titular al Academiei Române.

HTML Image as link
Qries

1837: S-a născut Petre P. Carp. A fost un politician român, membru marcant al Partidului Conservator, cel de-al 21-lea prim-ministru al României.

Germanofil și rusofob, Carp a reunit consensul pentru a conduce Regatul României în Tripla Alianță, dar politica sa externă a devenit complet nepopulară la începutul Primului Război Mondial. În acea perioadă, el a fost singura persoană publică proeminentă care a cerut o declarație. de război împotriva Puterilor Antantei. El a ieșit din pensionare în timpul ocupației germane a României, când l-a inspirat pe colegul conservator Lupu C. Kostaki să înființeze un guvern teritorial colaborativ. Acest proiect final a provocat căderea lui în dizgrație odată ce guvernul legitim a redobândit controlul.

1863: A încetat din viță Ioan Alexi, a fost episcop greco-catolic al Diecezei de Gherla între 1854-1863. A avut de asemenea preocupări serioase și în domeniul filologiei.

1866: Parlamentul României adoptă prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate a acelor timpuri.Constituţia din 1866 este prima constituţie propriu-zisă a României, adoptată după modelul Constituţiei Belgiei din 1831. Aceasta a fost cea mai longevivă constituţie (1866-1923) şi una dintre cele mai importante realizări a regimului lui Carol I.

Constituția din 1866 este actul juridic și politic fundamental al României adoptat după Unirea Principatelor Române. Până la venirea principelui Carol I de Hohenzollern, Consiliul de Stat a elaborat sub Locotenența Domnească un nou proiect de constituție.

Acest proiect a fost înaintat Adunării Deputaților prin Mesajul din 1 mai 1866 și a fost readus în discuția Adunării din 16 iunie 1866. Timp de 13 zile acest nou proiect de constituție a fost dezbătut și a fost votat, iar la 30 iunie 1866, domnitorul Carol I și-a depus jurământul pe noua Constituție. Constituția a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 iulie 1866.

Caracteristicile Constituţiei din 1866:
– este prima constituţie internă românească;
– a fost promulgată fără a se cere acordul Marilor Puteri;
– a fost elaborată după modelul Constituţiei Belgiene din 1831;
– proclama suveranitatea naţională;
– guvernarea era reprezentativă şi responsabilă;
– se instituia principiul separării puterilor în stat;
– monarhia reprezenta forma de guvernământ în stat şi era ereditară;
– stabilea libertăţi şi drepturi cetăţeneşti;
– includea un nou sistem electoral, bazat pe votul cenzitar;

1947: S-a născut Lică Sainciuc, este un artist plastic din Republica Moldova, în domeniul graficii de carte pentru copii. Este cunoscut pentru desenele sale din abecedarul „Albinuța” de Grigore Vieru.

surse: memorialulbalcescu.ro, wikipedia.ro, ziarulunirea.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries