Press "Enter" to skip to content

6 aprilie 1795: Apare prima carte românească de matematică, Aritmetica.

Prima carte românească de matematică, Aritmetica, a fost tipărită în Moldova și datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.

Amfilohie Hotiniul a fost un călugăr erudit din a doua jumătate a veacului al XVIII-lea din Moldova. A urmat cursurile școlii din cadrul Mănăstirii Putna și pe cele ale Academiei Duhovnicești de la Kiev. A mai călătorit de câteva ori la Roma pentru a studia diferite domenii.

Amfilohie Hotiniul a deținut funcția de episcop la Hotin din anul 1767 până în anul 1770. Este întâlnit apoi la Iași, dar mai ales la Schitul Zagavia (comuna Scobinți), de lângă Hârlău. A trecut la cele veșnice în jurul anului 1800, la Schitul Zagavia.

PS Amfilohie a tradus și adaptat următoarele lucrări didactice:

  • Gramatica teologhicească (Iași, 1795) după Catehismul mitropolitului Platon Levsin al Moscovei;
  • De obște gheografie (Iași, 1795), prelucrată, prin intermediul unei ediții italiene, după Geografia universală a iezuitului Claude Buffier (cu informații istorice și geografice asupra Moldovei);
  • Elemente aritmetice (Iași, 1795), după Aritmetica italianului Alessandro Conti (cu menționarea unităților de măsură folosite în Moldova).

Cunoștea limbile clasice, rusa și italiana. De-a lungul timpului a dobândit cunoștințe în mai multe domenii, printre care astronomie, fizică, matematică, filosofie, geografie și istorie. În anul 1767 a fost numit episcop al Hotinului, însă a fost în această funcție doar până în 1771, când episcopatul s-a desființat.

HTML Image as link
Qries

surse: Istorie Românească, mucenicul.wordpress.com

foto: Secția Împrumut carte adulți – Biblioteca Județeană ”Panait Cerna” Tulcea

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries