Press "Enter" to skip to content

Maria Anistoroaei, eleva de 9 ani din Iași ajunsă campioană europeană la șah

Articolul relatează povestea remarcabilă a Mariei Anistoroaei, o elevă de 9 ani din Iași, România, care a devenit campioană europeană la șah. Maria a început să joace șah la vârsta de 7 ani, inspirată de tatăl ei. Pasiunea ei pentru șah a fost încurajată și de antrenorul ei, Vlad Ungureanu, pe care l-a întâlnit la Palatul Copiilor. În ciuda faptului că a început să joace șah doar cu doi ani înainte de a deveni campioană, Maria a demonstrat o măiestrie și o dedicație remarcabile.

Maria a avut succes la primele ei competiții, inclusiv la proiectul „Șah în școală”, ajutat de tatăl ei, care a organizat lecții de șah pentru copiii din parohia sa. Acest succes inițial a condus-o spre competiții mai mari, inclusiv campionatele naționale și europene. Este de remarcat că, din 2014, „Educație prin șah” a devenit materie opțională în învățământul primar din România, subliniind importanța recunoscută a șahului în dezvoltarea cognitivă.

La campionatul european din România, Maria a participat cu o dorință puternică de a câștiga și, în cele din urmă, a acumulat suficiente puncte pentru a se asigura titlul de campioană chiar înainte de ultimul meci. Maria a reflectat asupra importanței răbdării și a dorinței de a învinge, precum și asupra emoțiilor pe care le simte înainte de meciuri și modul în care se pregătește pentru adversarii ei.

Pe lângă competițiile adresate categoriilor ei de vârstă, Maria participă și la turnee open, unde are ocazia să joace împotriva adversarilor de toate vârstele. Astfel de experiențe îi oferă oportunități valoroase de învățare.

Dedicația ei față de șah este evidentă în rutina zilnică de pregătire, care poate ajunge la patru-cinci ore pe zi. Tatăl ei servește adesea drept partener de joc. Maria a dezvoltat și o rezistență fizică și mentală notabilă, parțial datorită sporturilor pe care le practică.

Povestea Mariei Anistoroaei este o inspirație și un exemplu de pasiune, dedicație și măiestrie în șah, ilustrând cum un tânăr talent poate ajunge la excelență printr-o muncă asiduă și sprijinul celor apropiați.

HTML Image as link
Qries

sursa foto: scoala9.ro
sursa: scoala9.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries