Press "Enter" to skip to content

REVOLTĂTOR! Casa lui Ion I.C. Brătianu din centrul Capitalei, om-cheie în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, în stare critică

Casa lui Ion I.C. Brătianu din centrul Capitalei este pradă nepăsării autorităţilor de mai mulţi ani. Clădirea de patrimoniu, proprietate a Academiei Române, este mâncată de igrasie, înconjurată de gunoaie, adăpost pentru păsări, aşa cum se vede şi dintr-o înregistrare video realizată de Dan Negru, prezentator de televiziune. El aminteşte că despre liberalul Brătianu, care a fost de cinci ori prim-ministru şi om-cheie în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, se vorbeşte mult zilele acestea, însă fără referire la moştenirea sa în plină degradare, informează News.ro.

Edificiul din Piaţa Amzei nr.5-7 nu mai aminteşte de personalitatea omului de stat, probabil “cel mai important din toate timpurile”, ci de nepăsare. „O ruină printre gunoaie!”, o numeşte Dan Negru.

Clădirea de patrimoniu, proprietate a Academiei Române, este mâncată de igrasie, înconjurată de gunoaie, adăpost pentru păsări, aşa cum se vede şi în înregistrarea video realizată de Dan Negru

 

HTML Image as link
Qries

Casa a fost transformată de către Elisa Brătianu, soţia ministrului liberal, după moartea acestuia în Aşezământul “I.C Brătianu”. Edificiul a fost preluat de Academia Română, unde a funcţionat unul dintre sediile Bibliotecii Naţionale.

„Aşezământul cultural I.C. Brătianu a fost întemeiat de văduva lui Ionel Brătianu, Elisa (născută Ştirbei). Instituţia a fost condusă de profesorul George Fotino, specialist în vechi drept românesc, academician, senator, primar al Balcicului. Până în 1947, Aşezământul s-a bucurat de solicitudinea autorităţilor culturale ale ţării şi a diferitelor instituţii economice conduse de liberali (Banca Naţională, UGIR, creditul Industrial). A scos numeroase cărţi, dintre care reprezentativă rămâne monografia prof. G. Fotino, „Din vremea renaşterii naţionale a Ţării Româneşti. Boierii Goleşti”, 4 volume, Bucureşti, 1939, potrivit informaţiilor din revista Historia.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries