Press "Enter" to skip to content

Iustin Petcu, cel mai bun matematician din lume la vârsta lui. 

Povestea lui Iustin Petcu, un băiețel de doar 8 ani din Năvodari, este una dintre acele narațiuni inspiraționale care subliniază că pasiunea și devotamentul pot împinge limitele performanței umane, indiferent de vârstă. Elev al Școlii Generale „Tudor Arghezi” din orașul constănțean, Iustin a uimit comunitatea internațională a matematicii prin rezultatele sale excepționale la o serie de concursuri și olimpiade de aritmetică mentală, câștigând multiple medalii de aur pentru România.

Cel mai recent, Iustin a obținut locul I la un prestigios concurs național de aritmetică mentală desfășurat la Istanbul, adăugând această victorie la o listă impresionantă de succese internaționale. Aceste victorii includ și premiul I la Olimpiada de Matematică pentru clasa a I-a în Cairo, Egipt, în 2022, precum și participări de top la competiții în Dubai, Coreea, Egipt, Olanda, și, mai recent, în Turcia.

Inocența și simplitatea cu care Iustin povestește despre pasiunea sa pentru matematică sunt emoționante. Inspirat de sora sa mai mare, Sofia, de asemenea o campioană națională și internațională la matematică, Iustin a început să exploreze lumea numerelor de la vârsta de cinci ani și jumătate. Secretul său? O tehnică de calcul rapid în minte, concentrându-se mai întâi pe primele două numere dintr-o serie și abia apoi pe ultimul număr.

Familia joacă un rol esențial în viața și performanțele lui Iustin, tatăl său, Iulian Viorel Petcu, subliniind importanța alocării de timp și atenție din partea părinților pentru susținerea aspirațiilor copiilor lor. Într-adevăr, devotamentul și sprijinul familial constant au fost fundamentale în ascensiunea lui Iustin în lumea aritmeticii mentale.

Planurile de viitor ale lui Iustin sunt ambițioase. Își dorește să studieze în străinătate, acolo unde programele universitare oferă perspective atractive de angajare după studii. Cu toate acestea, gimnaziul și liceul le va urma în România, unde sistemul de învățământ este considerat de familia sa superior celui din străinătate până la nivelul universitar.

Următorul său mare test va fi la un concurs internațional programat la începutul lunii mai, în Dubai, unde va participa alături de sora sa, Sofia. Sofia, la vârsta de 13 ani, este deja o veterană a competițiilor de aritmetică mentală, având în palmares peste zece medalii și trofee naționale și internaționale și fiind lider de clasament la categoria profesioniști a Olimpiadei Internaționale de Aritmetică Mentală Horus.

sursa foto:  Antonia Ispas

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries