Press "Enter" to skip to content

Pe 7 aprilie 1931 s-a născut marele actor Amza Pellea.

Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori de teatru și film pe care i-a avut România

Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931, în orașul Băilești din județul Dolj, într-o familie cu cinci copii. A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova şi ale Şcolii Tehnice de Electrotehnică din Craiova.

De-a lungul carierei sale artistice, Amza Pellea a jucat pe scena Teatrului Național din Craiova, a Teatrului Mic, Teatrului Nottara, Teatrului de Comedie și Teatrului Național din București. În perioada martie 1973 –  septembrie 1974 a fost director al Teatrului Național din Craiova.

Rămas probabil în constiința publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul și prin Nea Marin, reușește în Atunci i-am condamnat pe toți la moarte să atingă ambele personaje. Umilul, și câteodată veselul Ipu recapătă, în finalul filmului, figura dârză și tragică a soldatului țăran din primul război.

A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manolache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Mafeti, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

https://www.facebook.com/VoceaNationala/photos/a.2132334036784757/2933469450004541

preluări: www.b1.ro, www.cinemagia.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries