Press "Enter" to skip to content

24 septembrie 2021: A încetat din viață Ion Dobran, unul din așii aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial 

Calendar istoric: 24 septembrie

1785: S-a născut Christian Flechtenmacher, (n. 24 septembrie 1785, Brașov – d. 13 mai 1843, Iași) a fost un jurist sas transilvănean stabilit în Principatul Moldovei. A fost tatăl muzicianului Alexandru Flechtenmacher, celebrul compozitor al Horei Unirii.

1994: A încetat din viață Grigore Popa, (n. 1 mai 1892, Șurănești, județul Vaslui – d. 18 iulie 1948, București) a fost un medic român, membru corespondent al Academiei Române. Acesta a reușit să obțină o educație universitară și să devină profesor la două dintre cele mai importante universități ale țării sale. Anatomist de specialitate, Popa a lucrat la popularizarea științei moderne, la reforma sistemelor de învățământ medical și superior și, în spitalele de război, ca practicant decorat și apreciat public. Munca sa în endocrinologie și neuromorfologie a fost apreciată în străinătate, în timp ce acasă a ajutat la formarea unei generații de medici de vârf. Tratat în mod rău de dictaturile fasciste succesive, Popa a aderat la idealurile moderate de stânga și le-a făcut publice prin rubrica sa, Însemnări Ieșene. El a criticat Marxismul la fel de mult ca rasismul științific, dar a condamnat participarea României la războiul împotriva sovieticilor și, în 1944, s-a alăturat unei mișcări de protest a unor universitari de înaltă calitate.

În ultimii ani, anticomunismul și pozițiile sale democratice creștine l-au adus în conflict cu autoritățile. Regimul comunist din România l-a alungat din funcția de educator universitar și a fost hărțuit până la moartea sa la vârsta mijlocie. La restaurarea democrației, alma mater și locul unde a predat o mare parte a carierei sale au fost numite în onoarea sa.

1998: A încetat din viață Irina Eliade, traducătoare și prozatoare română.

1998: A încetat din viață Ion Dobran (n. 5 februarie 1919, Văleni-Podgoria, județul Argeș, Regatul României – d. 24 septembrie 2021) a fost un aviator militar român, unul din așii aviației de vânătoare române în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A zburat inițial pe avionul IAR 80, iar ulterior pe Bf 109G. A participat la războiul din Est, la campania de la Mariupol, luptând împotriva aviației URSS, la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, luptând împotriva aviației de bombardament americane și la campania din Cehoslovacia, luptând împotriva Germaniei, efectuând misiuni inclusiv în 9 mai 1945, ultima zi a războiului… citiți mai mult pe: www.voceanationala.ro

Calendar istoric: 24 septembrie

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries