Press "Enter" to skip to content

Elevii români strălucesc la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori

Elevii români au făcut din nou istorie, aducând acasă cinci medalii de la a doua ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (IOAA) din 2023, desfășurată în orașul Volos, Grecia.

Conform anunțului Ministerului Educației, echipa formată din cinci elevi a obținut trei medalii de argint și două de bronz. Mai mult, patru dintre acești elevi provin din școli de stat, ceea ce subliniază încă o dată performanța excepțională a sistemului educațional românesc.

Medaliați:

 • Argint:
  • Palaghianu David, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava
  • Pașca Nectarie, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca
  • Bichir Theodor, Liceul Internațional de Informatică, București
 • Bronz:
  • Dumitrescu Maria-Nicole, Colegiul Național „Petru Rareș”, Piatra Neamț
  • Stoian Radu Ioan, Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, Brăila

Acești elevi au reprezentat România într-o competiție internațională de mare amploare la care au participat țări precum China, Columbia, Cehia, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Grecia, India, Nepal, Republica Moldova, România, Tailanda, Ucraina și Suedia.

Echipa românească a fost ghidată și susținută de lectorul universitar dr. Cristian Pîrghie de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonatorul principal, profesorul dr. Petru Crăciun de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și coordonatorul secundar, Elisabeta Ana Naghi, inspector pentru matematică și astronomie în Ministerul Educației.

Olimpiada, care a avut loc între 24 și 30 septembrie, a inclus probe teoretice și practice, axându-se pe observații simulate ale cerului în diferite condiții. Evenimentul își propune să promoveze conceptul STEAM, care integrează știința, tehnologia, ingineria, arta și matematica, oferind o abordare interdisciplinară și transcurriculară în înțelegerea fenomenelor reale.

Această performanță vine în urma altui succes recent la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2023 din Polonia, unde elevii români au adus acasă patru medalii, subliniind astfel excelența și dedicarea tinerilor noștri în domeniul științelor spațiale.

HTML Image as link
Qries

Foto: Observatornews

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries