Press "Enter" to skip to content

Moartea lui Constantin Brâncuși. Anunțul a fost făcut de comuniști după trei zile, pe ultima pagină a ziarului „Scânteia”!

Constantin Brâncuși s-a stins din viață la data de 16 martie 1957, la Paris. Sculptorul se spovedise și se împărtășise în atelierul său, cu puțin timp înainte, mărturisind arhiepiscopul Teofil, preotul bisericii ortodoxe din Paris: „Mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”. A fost înmormântat pe 19 martie, în Cimitirul Montparnasse, din capitala Franței.

Cercetând în presa comunistă informațiile despre moartea sculptorului gorjean, aflăm că vestea morții sculptorului a fost anunțată după trei zile, în ziarul „Scânteia” din 19 martie 1957, pe ultima pagină: „Moartea lui Constantin Brâncuși. Paris (Agerpres). – Sîmbătă a încetat din viață la Paris, în vîrstă de 81 de ani, cunoscutul sculptor romîn Constantin Brâncuși.”

Pe 20 martie, în același ziar, într-un articol mai amplu, Uniunea Artiștilor Plastici R.P. Romînă „aduce la cunoștință cu adâncă părere de rău încetarea din viață la Paris a lui Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai de seamă sculptori romîni și unul dintre cei mai înzestrați și mai originali creatori ai artei moderne contemporane”.

Comunicatul Uniunii Artiștilor Plastici a fost preluat în aceeași zi și de către ziarele „România liberă” și „Steagul roșu”. În cele două articole se precizează faptul că în anul 1956, „când a împlinit 80 de ani, Brâncuși a fost sărbătorit de Republica Populară Romînă prin expoziția retrospectivă cu lucrările aflate în țară, organizată de Muzeul de artă al R.P.R.”.

„La ceremonia funebră care s-a desfășurat la biserica ortodoxă română din Paris, în prezența unui mare număr de admiratori, printre care se găseau numeroși reprezentanți ai vieții artistice din Franța.

Aflăm din paginile aceluiași ziar că după ceremonie, Georges Salles, vicepreședintele Consiliului de administrație al Asociației muzeelor Naționale din Franța și scriitorul Jean Cassou, directorul Muzeului Național de Artă Modernă din Paris, au rostit cuvântări în care „au subliniat importanța creației lui Brîncuși în evoluția artei contemporane”.

Foto: HotNews / Andrei Popete-Patrascu

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries