Press "Enter" to skip to content

11 octombrie 1914: Principele Ferdinand devine Rege al României

Calendar istoric: 11 octombrie

1593: Mihai Viteazul intră în București și urcă pe tronul Țării Românești, după acceptarea sa de către Poarta Otomană.

1818: Ioan Gheorghe Caragea, voievod al Țării Românești, părăsește domnia.

1863: Demisia guvernului Nicolae Kretzulescu.

1866: Carol I este recunoscut de către Poarta Otomană domn al Principatelor Unite.

1875: S-a născut Ștefan Octavian Iosif, a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români.

1911: S-a născut Ion Dacian, a fost un renumit tenor român, Artist al Poporului cunoscut prim solist și director al Teatrului de Stat de Operetă București. Ion Pulcă și-a luat mai târziu numele de Dacian după satul Dacia din județul Brașov, satul de unde era tatăl său.

1914: Principele Feridinand, devine rege al României, în urma decesului unchiului său, Regele Carol I.

Motto: „Să fiți bine convinși că toate actele mele vor fi însuflețite de cea mai adâncă iubire către țară, pe care mă voi sili a o servi din toate puterile mele, luând călăuză pilda marilor săi Domni din trecut, inspirându-mă de frumoasele amintiri ce au lăsat și având neîncetat sub ochi nobilul exemplu al regelui Carol I. Astfel sper a corespunde încrederei și așteptărilor poporului român.” – Ferdinand I

Ferdinand a fost regele sub sceptrul căruia s-a împlinit marele vis al românilor, Marea Unire din 1918.

În ciuda auspiciilor nefavorabile, a dramelor personale, Regele Ferdinand I a fost un simbol pentru lupta românilor, iar la sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost încoronați Regi ai României Mari. Sub domnia sa, România a cunoscut o serie de transformări profunde în anii care au urmat Primului Război Mondial, prin introducerea votului universal, aplicarea reformei agrare și adoptarea unei noi Constituții.

HTML Image as link
Qries

2011: A încetat din viață Ion Diaconescu, om politic român. a fost un om politic și activist anticomunist român; a fost membru al Partidului Național Țărănesc, începând cu anul 1936 până la desființarea partidului de autoritățile comuniste, în 1947. Condamnat la 15 ani de închisoare, a fost încarcerat la Aiud, Baia Sprie, Nistru și Râmnicu Sărat, iar după ispășirea pedepsei a fost deportat în Bărăgan. Revenit în București, a activat la întrunirile clandestine ale țărăniștilor.

sursa/preluare: wikipedia.org

sursa foto: universulolteniei.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries