Press "Enter" to skip to content

Grigore Gheba, ilustrul matematician care a marcat vechii generații anii de şcoală

Grigore Gheba, o figura emblematica a matematicii românești, a trăit o viață care traversează nu doar decenii de schimbări politice și sociale, dar și domenii de activitate profund diferite: de la cariera militară la cea didactică, devenind unul dintre cei mai apreciați autori de culegeri de probleme de matematică din România.

Gheba și-a început educația la Râmnicu-Sărat, urmând apoi școala de ofițeri la Bacău, unde a obținut gradul de sublocotenent. Anul 1936 îl găsește căsătorindu-se cu Lilica Popescu, moment care precede intrarea sa în vâltoarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Inițial luptând pe frontul din Transnistria împotriva forțelor rusești, Gheba a fost capturat în 1942, experimentând viața de prizonier în Siberia, înainte de a se alătura Diviziei Tudor Vladimirescu, luptând împotriva nemților. Distins cu 8 decorații pentru curajul său, a fost martor și supraviețuitor al tragediilor de la Cotul Donului, unde armata română a suferit pierderi masive.

După război, Gheba a fost numit prefect al județului Râmnicu-Sărat, o poziție pe care a abandonat-o ulterior din cauza dezacordurilor cu autoritățile comuniste ale vremii, refuzând să adere la Partidul Comunist Român. Această decizie a marcat o schimbare radicală în viața sa, dedicându-se de acum înainte matematicii.

Educația sa în matematică a fost continuată la Universitatea București, iar în 1958, Gheba a publicat prima sa culegere de matematică, marcând începutul unei cariere prolifice ca autor. În decursul vieții sale, a scris peste 30 de culegeri, tipărite în peste 6 milioane de exemplare, abordând în principal algebră și geometrie pentru niveluri elementare și medii. Opera sa a atins apogeul în anii ’70, când faima lui a devenit atât de vastă încât i-a stârnit disprețul autorităților comuniste, care în 1975 i-au interzis publicarea culegerilor.

Viața personală a lui Gheba a fost la fel de plină de evenimente ca și cariera profesională. După moartea primei soții în 1955, s-a recăsătorit cu Lucreția doi ani mai târziu. Tragic, pe 6 septembrie 2004, Gheba a suferit un atac de cord care i-a pus capăt vieții, lăsând în urma sa câteva lucrări neterminate.

Grigore Gheba nu a fost doar un matematician și un autor de renume; a fost un om care a traversat un secol tulburat, rămânând fidel pasiunilor sale educaționale și valorilor personale. Moștenirea sa continuă să inspire și astăzi, prin lucrările sale și prin exemplul unei vieți trăite cu curaj și dedicare. Strănepotul său, Dan Andrei Gheba, continuă tradiția de excelență în matematică, purtând mai departe flacăra aprinsă de Grigore Gheba.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries