Press "Enter" to skip to content

29 octombrie s-a născt Regina Maria a României, regina sufletelor noastre, simbol al Unirii și al României Mari

Calendar istoric: 29 OCTOMBRIE

1497: Lupta de la Lențești. Un corp de oaste moldovenească de circa 3.000 de călăreți, condus de vornicul Boldur, zdrobește o grupare de cavalerie mazoviană compusă din circa 600 de lăncieri, sosită în ajutorul oștilor regale polone.

1727: A încetat din viață Ioan Giurgiu Patachi, episcop român unit. Episcopul Giurgiu a ridicat Biserica Sfântul Nicolae din Făgăraș, ctitorită de Constantin Brâncoveanu, la rang de catedrală episcopală. De atunci titulatura episcopiei este „Episcopia de Făgăraș și Alba Iulia”.

1875: S-a născt Regina Maria a României (n. Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha), soția Regelui Ferdinand I al României (d. 1938). A crezut în România modernă și unită. A cucerit Londra, Paris, New York și Washington prin farmec, inteligență, prestanță și viziune politică. A întărit relațiile României cu Occidentul, fiind considerată cea mai frumoasă față a diplomației românești. Regina Maria a avut un rol crucial în destinul și evoluția României. În timpul războiului s-a implicat în asistența medicală, a vizitat spitalele de bolnavi, a ridicat moralul trupelor și a îngrijit militarii răniți pe front ai Armatei Române.

Pentru curajul de care a dat dovadă, a fost supranumită „Regina Soldat” și „Mama răniților”. Considerată încă din adolescență una dintre cele mai frumoase prințese din Europa, Maria de Edinburgh era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea, verișoară cu regele George al V-lea al Angliei, cu țarul Nicolae al II-lea al Rusiei și cu împăratul Wilhem al II-lea al Germaniei. S-a folosit de relațiile dinastice pentru a pleda recunoașterea internațională a României Mari la Conferința de Pace de la Paris în 1919. Vizitele sale externe au determinat pe mulți lideri europeni să aibă o atitudine favorabilă față de România. Patriotismul Reginei Maria rămâne un model și o sursă de inspirație pentru noi toți.

1880: S-a născut Jean Alexandru Steriade, a fost un pictor și grafician român, profesor universitar la Școala de Arte Frumoase din București și membru titular al Academiei Române din anul 1948.

1885: S-a născut Mihail Sorbul (Mihail Smolski), dramaturg și romancier român. A fost un autor dramatic și romancier român din perioada interbelică. A fost elev la clasa prof. C. Nottara. A lucrat ca secretar de redacție la Convorbiri critice. Inspector la Inspectoratul Propagandei Teatrale în Banat 1924.

1885: Mihail Sorbul (Mihail Smolski), dramaturg și romancier român, a fost un autor dramatic și romancier român din perioada interbelică. A fost elev la clasa prof. C. Nottara. A lucrat ca secretar de redacție la Convorbiri critice. Inspector la Inspectoratul Propagandei Teatrale în Banat 1924.

1959: A încetat din viață Iacob Iacobovici, medic chirurg român, fondatorul școlii chirurgicale din Cluj. a fost un medic chirurg român, profesor la Facultatea de Medicină din Cluj și la cea din București. Iacobovici este unul dintre fondatorii Facultății de Medicină din Cluj. A adus contribuții de seamă în chirurgia ulcerului duodenal nerezecabil, în chirurgia de război, în arteriologia fetală, în arteriologia chirurgicală, în chirurgia litiazei biliare, în fiziologia paratiroidelor etc. A preconizat și a introdus în practică operația de rezecție concomitentă a coastei întâi și a nervului frenic, operație care îi poartă numele – „operația Iacobovici”.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries