Press "Enter" to skip to content

Badea Cârțan, cel mai citit dintre ţăranii români, un militant pentru reîntregirea neamului

Badea Cârțan, un spirit neînfrânt, care a purtat cu mândrie flacăra libertății pentru conaționalii săi din Transilvania. Dedicat neabătut cauzei naționale, el a riscat totul pentru a distribui cărți românești aduse clandestin din Țara Românească semănând astfel sămânța cunoașterii și a conștiinței naționale în satele transilvănene. Nu doar cuvintele îi călăuzeau pașii, ci și dorința fierbinte de a-și vedea poporul liber și unit.

Mânat de o sete nestăvilită de cunoaștere și mândrie pentru rădăcinile sale, a întreprins o călătorie pe jos plină de greutăți și peripeții până la Roma. Scopul său? Să vadă cu proprii ochi săi Columna lui Traian și alte dovezi ale originii latine a românilor, consolidând astfel identitatea sa națională.

În anul 1877, când vântul schimbării sufla peste România, acest cioban simplu, dar cu un suflet de leu, s-a înrolat voluntar în Războiului de Independență al României. Lupta sa nu era doar pe câmpul de bătălie, ci și în inima și spiritul fiecărui român, strigând un mesaj de unitate și libertate.

Povestea sa a devenit una legendară, un simbol etern al luptei pentru unirea românilor din Transilvania cu cei din Vechiul Regat. În fiecare filă de istorie, în fiecare șoaptă a vântului printre dealurile Transilvaniei, se păstrează amintirea acestui cioban, care și-a dedicat întreaga viață nobilei cauze a unității și independenței poporului său.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries