Press "Enter" to skip to content

Românul care a înconjurat pământul în opinci

Dumitru Dan (14 iulie 1889 – 4 decembrie 1978) a fost un geograf, profesor de geografie și globe-trotter român născut într-o familie de origine greacă. S-a remarcat prin faptul că a cucerit titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos.

Dan s-a născut în Buhuși, județul Bacău, România. A studiat la Universitatea din București, unde a obținut o diplomă în geografie în 1912. După absolvire, a lucrat ca profesor de geografie la mai multe licee din România.

În 1919, Dan a decis să facă înconjurul lumii pe jos. A pornit din București și a mers prin Europa, Asia, Africa și America de Sud. A parcurs peste 100.000 de kilometri în șase ani.

HTML Image as link
Qries

Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985.

Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale.

Concursul avea să fie pentru Dumitru Dan atât o provocare sportivă, cât şi un prilej de studiu şi de cunoaştere a locurilor, oamenilor şi a obiceiurilor de pretutindeni. Potrivit regulamentului concursului, trecerea prin diferite localităţi ale lumii trebuia certificată de autorităţile locale, de personalităţi ale vremii precum şi de căpitanii de vapor, în cazul traversării oceanelor sau a mărilor. Astfel parcurgea pe puntea vasului, timp de şase-opt ore pe zi, câteodată chiar zece ore „când era soare şi frumos“, o distanţă echivalentă cu cea care ar fi fost străbătută pe uscat… citiți mai mult pe: adevarul.ro

Dan a ajuns înapoi în București în 1925. A fost întâmpinat de o mulțime mare de oameni și a fost numit „campion mondial pentru înconjurul Pământului pe jos”.

Dan a scris o carte despre experiențele sale, numită „Înconjurul lumii pe jos”. Cartea a fost publicată în mai multe limbi.

Dan a continuat să predea geografie la licee până la pensionare. A murit în Buzău în anul 1978, la vârsta de 89 de ani.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries